Suuri parhaiden MSM-jauheiden ja kapseleiden testi 2022

Viimeksi päivitetty tammikuu 2021

Olemme käyneet läpi ja verranneet suosituimpia MSM-jauheita ja MSM-kapseleita Ruotsin markkinoilla. Lue testeistä lisää alta ja selvitä, miksi OptiMSM, 400 g oli testiemme paras.

Testi: Parhaat MSM-lisäravinteet

Kun me tutkimme MSM-jauheita ja kapseleita, keskityimme erityisesti seuraaviin:

 • Hinta (miten edullinen tuote on)
 • Laatu (tuotteen laatu)
 • Muuta (toimitusajat, tuotemerkin tunnettavuus sekä ulkopuoliset asiakasarviot)

Paras MSM jauhe:

 1. OptiMSM, 400 g
 2. OptiMSM-hiutale, 600g
 3. Star Nutrition Ultimate MSM Powder
 4. OptiMSM + C, 200g
 5. Vitaprana MSM Powder
 1. 1. OptiMSM, 400 g

  9,5/10
  OptiMSM, 400 g
  Pakkauskoko
  400 g
  Hinta / kg
  25,00 €
  Annokset / pakkaus
  100 kpl
  Hinta / annos
  0,10 €
  Lue lisää
  10.00 €
 2. 2. OptiMSM-hiutale, 600g

  9,3/10
  OptiMSM-hiutale, 600g
  Pakkauskoko
  600 g
  Hinta / kg
  36,67 €
  Annokset / pakkaus
  150 kpl
  Hinta / annos
  0,15 €
  Lue lisää
  22.00 €
 3. 3. Star Nutrition Ultimate MSM Powder

  9,3/10
  Star Nutrition Ultimate MSM Powder
  Pakkauskoko
  270 g
  Hinta / kg
  58,89 €
  Annokset / pakkaus
  68 kpl
  Hinta / annos
  0,23 €
  Lue lisää
  15.90 €
 4. 4. OptiMSM + C, 200g

  9,1/10
  OptiMSM + C, 200g
  Pakkauskoko
  200 g
  Hinta / kg
  60,00 €
  Annokset / pakkaus
  50 kpl
  Hinta / annos
  0,24 €
  Lue lisää
  12.00 €
 5. 5. Vitaprana MSM Powder

  8,7/10
  Vitaprana MSM Powder
  Pakkauskoko
  400 g
  Hinta / kg
  69,75 €
  Annokset / pakkaus
  100 kpl
  Hinta / annos
  0,28 €
  Lue lisää
  27.90 €

Kuinka valita oikea MSM-lisäravinne?

Lisäravinnevalikoima kasvaa koko ajan, ja saattaa olla vaikeaa tietää, mikä niistä on paras ja mihin niistä tulisi sijoittaa. Valittaessa MSM-ravintolisää, on aina hyvä, aivan kuten muidenkin lisäravinteiden kohdalla, vertailla muutamaa erilaista sorttia ja yrittää löytää mahdollisimman puhdas lisäravinne – ts. sellainen, jossa ei ole paljon tarpeettomia lisäaineita ja täyteaineita. Hyvän MSM-lisäaineen tulisi sisältää 100% puhdasta metyylisulfonyylimetaania.

MSM-ravintolisiä on saatavana sekä kapseleina että jauheina, jotka ovat yhtä tehokkaita ja yhtä hyviä käyttää. Se, pidätkö kapselista vai jauheesta, on siis vain makukysymys. Kapselien avulla vältyt karvaalta maulta, joka on juuri rikille ominaista, kun taas jauhe on parempi vaihtoehto silloin, jos sinulla on vaikeuksia niellä suuria kapseleita. MSM-jauheen voi sekoittaa edullisesti esimerkiksi mehun tai smoothien joukkoon peittääkseen katkeran maun. (1)

Mitä MSM-jauhe/MSM-kapselit sisältävät?

MSM-ravintolisä jauheiden tai kapseleiden muodossa sisältävät ainetta Metyylisulfonyylumetaani; vesiliukoinen, orgaaninen rikkiyhdiste, joka on lähtöisin maailman valtameristä ja joka on muinaisista ajoista lähtien ollut välttämätön aine niin ihmisille kuin kasveille ja eläimillekin.

MSM:n alkuperäinen muoto on dimetyylisulfidi – rikkikaasu, jonka planktonit tuottavat ja joka muuttuu MSM:ksi, kun se nousee ilmakehässä ja reagoi auringon ultraviolettisäteilyn kanssa. Koska MSM on vesiliukoinen aine, palautuu se sitten takaisin maaperään sateiden, kuten vesisateen ja lumen, mukana, joka lopulta imeytyy kasveihin, jossa sitä varastoituu erittäin keskittyneinä määrinä. MSM:n luonnollinen saanti tapahtuu siten syömällä kasveja ja lihaa sekä muita eläintuotteita, jotka puolestaan ovat syöneet kasveja. (2)

 

Mistä tietää tulisiko ottaa MSM-ravintolisää?

Onko sinulla ongelmia esimerkiksi huonojen ja kipeiden nivelten, väsymyksen, elottoman ihon, hauraiden ja kuivien hiusten ja kynsien kanssa, jotka katkeilevat eivätkä kasva niin kuin pitäisi? Silloin voi olla syytä kokeilla MSM-ravintolisää. MSM:ää esiintyy luonnollisesti melkein kaikissa elintarvikkeissa, sekä eläin- että kasviruuissa, mutta koska se on luonnostaan herkkä lämmölle, suurin osa siitä menetetään, kun ruokaa kuumennetaan ja kypsennetään.  Lisäksi maatalous ei tänä päivänä ole sitä mitä se oli ennen – lannoitteet, rehevöityminen ja ruiskutettavat aineet ovat köyhdyttäneet suuria määriä maaperässä olevista mineraaleista (mukaan lukien rikki), ja siksi monien on vaikea saada riittävästi MSM:ää. Ravintolisänä saatava MSM ei ole lämpöherkkä, joten jauheet tai kapselit voivat olla turvallinen tapa täyttää kehon rikin tarve. (3)

Mihin aikaan vuorokaudesta MSM-ravintolisää tulisi ottaa?

Koska MSM:ää sisältävä ravintolisä saattaa lisätä energiatasoa, sen ottamista tulisi välttää liian myöhään illalla tai ennen nukkumaanmenoa. Yleinen suositus on ottaa sitä sekä aamulla että iltapäivällä, mieluiten jonkin runsaasti C-vitamiinia sisältävän kanssa – esimerkiksi lasillisen appelsiinimehua tai C-vitamiinilisää sisältävän poretabletin kanssa. Tämä siksi, että C-vitamiini helpottaa kehoa omaksumaan MSM:n ja helpottaa rikin omaksumista kaikkiin kudoksiin. (4)

 

Kuinka paljon MSM-jauhetta tulee ottaa päivän aikana?

Koska orgaanisella rikillä on puhdistava ja antitoksinen vaikutus, on tärkeää

Core MSM

Core MSM+ voi auttaa kaikessa aknen vähentämisestä nivelten parantamiseen

totuttaa kehoa vähitellen aloitettaessa MSM-lisäravinteella. Sekä jauheen että kapselien määrää on lisättävä muutaman viikon mittaisen ajanjakson aikana, jotta voidaan vähentää sivuvaikutuksia, joita saattaa usein esiintyä, kun toksiinit ja kuonatuotteet puhdistetaan.

Suositeltu annos MSM:ää on 2-4 grammaa päivässä. Tämä vastaa noin ½-1 tl. Hyvän MSM-pulverin lisäysaikataulu voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

 • 1 maustemitta /päivässä yhden viikon ajan
 • 2 maustemittaa/päivässä kahden viikon ajan
 • 3 maustemittaa/päivässä kolmen viikon ajan
 • 1 tl/päivässä neljän viikon ajan ja eteenpäin

Koska MSM-lisäravinteet saavat kehon eräänlaiseen vieroitustilaan, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millainen olo itsellä on ja säätää annosta oman tahdin mukaan. Jos esimerkiksi saat vakavia haittavaikutuksia jo ensimmäisen viikon aikana, voi hyvä ottaa sitä vielä hitaammin. (5)

Voiko MSM-ravintolisän ottamisesta saada sivuvaikutuksia?

Sivuvaikutukset ivat suhteellisen yleisiä, mutta lähinnä alussa, kun kehon on totuteltava lisääntyneeseen MSM:n saantiin. Päänsärkyä, pahoinvointia ja vatsavaivoja saattaa esiintyä, mutta ne ovat itse asiassa rikin käynnistämän puhdistuksen ja vieroituksen aiheuttamia oireita - pikemminkin kuin itse ravintolisän. Alkuperäisen totuttelujakson jälkeiset haittavaikutukset ovat harvinaisia. (6)

Voiko MSM-jauhetta ottaa liikaa?

MSM:ää on vaikea ottaa liian paljon, mutta aivan kuten kaikessa muussakin, mitä me otamme, on tietenkin tärkeää olla liioittelematta otettavaa määrää. Se tosiasia, että MSM on yksi luonnon vähiten myrkyllisistä aineista ja että se on myös vesiliukoinen, tekee MSM:n yliannostuksesta vaikeaa, jos suositeltua määrää noudatetaan. Itse asiassa, noin 50 kg painavan henkilön on nautittava jopa 1000 g päivässä, jotta se johtaisi myrkytykseen. (7)

Onko sellaisia, joiden tulisi välttää MSM-lisäravinnetta?

Ei ole olemassa suosituksia, joissa ihmisten, joilla on esimerkiksi tiettyjä sairauksia tai terveysolosuhteita, tulisi välttää MSM-lisäravinteita. MSM on elimistölle välttämätön aine, jota on tosiasiassa yhä vaikeampaa saada riittävässä määrin luonnollisesti ruokavalion kautta - minkä vuoksi ravintolisät ovat yleensä useimmille ihmisille hyödyllisiä. Yksi syy sen käyttämättä jättämiseen voi kuitenkin olla se, jos haittavaikutuksista tulee liian hankalia huolellisesta annostuksesta huolimatta. Jos koet jatkuvasti huimausta, päänsärkyä tai pahoinvointia ja ripulia, voi olla hyvä pidättäytyä MSM-lisäravinteista. (8)

Lue lisää MSM:stä

MSM:ää sisältävien lisäravinteiden ottaminen on todistettu ja paljon käytetty menetelmä sekä fyysisen että henkisen terveyden optimoimiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Mutta mitä MSM tarkalleen on ja mitä hyötyä siitä on? Tässä luetellaan yleisimpiä MSM-ravintolisään liittyviä kysymysmerkkejä.

Miten MSM vaikuttaa kehon ja mitä hyötyä siitä on??

Rikkiyhdiste MSM:llä on kehossa useita tärkeitä tehtäviä, joista rikkiä sisältävien aminohappojen muodostuminen ja solujen läpäisevyyden optimointi ovat keskeisimpiä. Tekemällä soluista joustavampia ja elastidempia, MSM helpottaa elimistöä omaksumaan sekä ravinteita että happea - mutta myös sen kykyä puhdistaa myrkkyjä ja kuonatuotteita. Rikki on lisäksi tärkeä komponentti yhdessä elimistön tärkeimmistä proteiineista; kollageenissa. Kollageenia tarvitaan muun muassa kudosten, kuten luuston, ruston, ihon, hiusten, kynsien, jänteiden, sidekudoksen ja verisuonten seinämien muodostamiseen (9)

MSM:ää tarvitaa siis:

Mies hyppaeae

MSM voi parantaa liikkuvuutta

 

 • Solujen muodostamiseen      
 • Rikkiä sisältävien aminohappojen metioniinin, kysteiinin, kystiinin ja tauriinin muodostamiseen
 • Mielialaa säätelevien välittäjäaineiden dopamiinin ja serotoniinin muodostamiseen
 • Elimistön kykyyn absorboida B-vitamiineja - lähinnä B1:tä ja biotiinia
 • Kollageenin rakennusmateriaaliksi - kehon pääproteiinin, jolla on keskeinen merkitys hiuksille, iholle, kynsille, verisuonille, lihaksille, nivelille, sidekudokselle, rustolle ja sydämelle
 • Happo/emästasapainon ylläpitämiseen
 • Kehon suojaksi tulehdustiloja vastaan
 • Vapaiden radikaalien vähentämiseen
 • Normaaliin hormonituotantoon
 • Aineenvaihduntaan ja energian saantiin
 • Nopeampaan palautumiseen liikunnan jälkeen – vähentää treenikipuja

   

MSM:n puute voi siten johtaa muun muassa:

Laeaekaeri2

On olemassa useita tutkimuksia, jotka ovat keskittyneet MSM:ään positiivisilla lopputuloksilla

      

Väsymys

 • Loppuun palaminen
 • Jäykät ja kipeät nivelet
 • Erityyppiset tulehdukset
 • Pahentuneet allergiat
 • Ihottuma
 • Psoriasis
 • Elottomat hiukset
 • Hauraat kynnet
 • Kuiva ja halkeileva iho
 • Akne

(10)(11)(13)(14)(15)

Tärkeää tietää juuri rikistä on se, että aine ei yksistään riitä kaikkien näiden tärkeiden tehtävien suorittamiseen. Rikki tarvitsee niin sanotun katalyytin eli aineen, joka lisää ja parantaa sen vaikutusta. Metyyli on luonnollinen ja tehokas katalyytti, ja myös se aine, josta kaksi kolmasosaa MSM:stä yhdessä rikin kanssa muodostuu. Tästä johtuu MSM: n positiivinen vaikutus kehoon. (16)

MSM-lisäravinne ja sen käyttö

Mitkä elintarvikkeet sisältävät MSM:ää?

 • Liha
 • Tuoreet vihannekset
 • Kala
 • Kananmuna
 • Siipikarja, kuten kana ja kalkkuna
 • Tee ja kahvi
 • Meijerituotteet

Huomioi kuitenkin, että MSM:n määrä yllä mainituissa elintarvikkeissa on edelleen huomattavasti pienempi kuin ravintolisissä. Parhaassa tapauksessa olisi hyvä saada tarvittava rikki syödystä ruoasta. Se voi kuitenkin näinä päivinä olla pienoinen haaste. On tapahtunut siirtyminen monista perinteisistä elintarvikkeista, jotka ovat olleet suuria rikin lähteitä, kuten kollageeni ja keratiini, joita me emme nykyään syö paljon. Monet ovat valinneet sen sijaan ostaa näitä aineita sisältäviä lisäravinteita.

Voiko MSM:ää käyttää myös ulkoisesti?

Kyllä, kapselin tai jauheen muodossa tapahtuvan nauttimisen lisäksi MSM:ää voidaan antaa keholle myös ulkoisesti ihonhoidon kautta. On olemassa tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että voide- tai suihkemuodossa oleva MSM voi auttaa vähentämään yleisten ihosairauksien, kuten psoriaasin, aknen, ihottuman ja ruusufinnin tapauksissa. Yksinkertainen temppu on sekoittaa osa MSM-jauhettasi tavalliseen ihovoiteeseesi ja levittää sitten kasvoille ja kaulalle. Monissa maissa rikkipitoiset porealtaat ja kylpylät ovat myös yleisiä, koska niiden katsotaan olevan hyödyllisiä ja tuovan anti-inflammatorisia vaikutuksia iholle. (17)

     

Arvioi tämä artikkeli
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
76 ääntä, keskiarvo: 4.3 / 5