Parhaat probiootit - 4 probioottiravintolisän testi

Viimeksi päivitetty tammikuu 2021

On olemassa paljon probioottisia lisäravinteita, jotka voi tilata verkosta. Mutta ovatko ne hyviä vai ei? Me olemme tarkastelleet ja verranneet 4 suosittua Suomen markkinoilla olevaa probiootti ravintolisää. Lue lisää testeistä alta ja selvitä, miksi valitsimme Star Nutrition Ultimate Probio Complex testin parhaaksi.

Mikä on paras probiootti?

On olemassa monia erilaisia probiootteja, jotka saattavat tuntua melko lailla toistensa kaltaisilta. Me olemme käyneet läpi käyttäjien arvosteluja joistakin suosituimmista ravintolisistä ja tarkastelleet hieman paremmin viittä parhaan luokituksen saanutta. Näitä me olemme tarkastelleet testissämme:

 • Toiminta: Millaisen tuloksen probiootti antaa? Miten kauan menee, että se vaikuttaa? Mitä muut asiakkaat sanovat tuotteesta?
 • Sisältö: Kuinka monta erilaista bakteeria probiootti sisältää? Kuinka monta bakteeria yhteensä?
 • Hinta: Mitä ravintolisä maksaa? mitä on hinta per annos?

Paras Probiootit:

 1. Star Nutrition Ultimate Probio Complex
 2. Puori SB3 Probiootit & Prebiootit
 3. Elexir Pharma Mjölksyrabakterier
 4. Great Earth Ultra Duo Dophilus
 1. 1. Star Nutrition Ultimate Probio Complex

  9,5/10
  Star Nutrition Ultimate Probio Complex
  Annokset / pakkaus
  30 kpl
  Hinta / annos
  0,10 €
  Bakteeria
  5 miljardia
  Kantaa
  11
  Lue lisää
  3.00 €
 2. 2. Puori SB3 Probiootit & Prebiootit

  9,4/10
  Puori SB3 Probiootit & Prebiootit
  Annokset / pakkaus
  30 kpl
  Hinta / annos
  1,33 €
  Bakteeria
  13 miljardia
  Kantaa
  2
  Lue lisää
  40.00 €
 3. 3. Elexir Pharma Mjölksyrabakterier

  9,3/10
  Elexir Pharma Mjölksyrabakterier
  Annokset / pakkaus
  60 kpl
  Hinta / annos
  0,28 €
  Bakteeria
  10 miljardia
  Kantaa
  8
  Lue lisää
  17.00 €
 4. 4. Great Earth Ultra Duo Dophilus

  9,3/10
  Great Earth Ultra Duo Dophilus
  Annokset / pakkaus
  50 kpl
  Hinta / annos
  0,53 €
  Bakteeria
  13,25 miljardia
  Kantaa
  8
  Lue lisää
  26.40 €

Mitä on otettava huomioon probioottista ravintolisää ostettaessa?

Joitakin tekijöitä, joita sinun tulisi ottaa huomioon ennen probioottisten lisäravinteiden ostamista, ovat: 

 • Lisäravinteen muoto: Minkä tyyppistä ravintolisää etsit? Joitakin esimerkkejä ovat tabletit/kapselit, juomat tai jauheet. 
 • Bakteerien määrä: Hyvien bakteerien määrä ravintolisissä vaihtelee suuresti. Siksi on tärkeää tarkistaa sisällysluettelo kahdesti, jotta valitse sellaisen lisäravinteen, jossa on vähintään 5-10 miljardia bakteeria.
 • Bakteerikantojen määrä: On olemassa monia erilaisia bakteerikantoja. Valitse mielellään sellainen ravintolisä, joka sisältää paria kappaletta.

Millaisia probioottilisäravinteita on olemassa?

Saatavilla on useita erityyppisiä probioottilisäravinteita. Alla käymme läpi kaikkien yleisimpiä muotoja.

 •  Tabuja2Kapselit ja tabletit: Tavallisin tapa saada probiootteja, on ottaa kapseleita tai tabletteja. Etsi sellaisia tuotteita, joissa on useita eri bakteerilajeja, tai bakteerikantoja kuten niitä kutsutaan, ja valitse kapselit, joita maitohappo ei hajota välittömästi, jotta bakteereilla on aikaa ehtiä suolistoon.
 • JuomatJuomat: Fermentoituja juomia, joissa on runsaasti probiootteja, voi juoda suuria määriä, kun haluaa suojella vatsa- ja suolistofloraa. Elävän bakteerikannan lisäksi nämä juomat sisältävät myös vitamiineja, mineraaleja ja erilaisia aminohappoja, jotka antavat keholle tervetulleen sysäyksen. On vaihtoehtoja, joita juot tavallisena ateriajuomana, ja muita, joita juodaan annoksina, vähän niin kuin yskänlääkettä.
 • PurutabletitPurutabletit lapsille: Lapsilla on herkempi vatsa kuin aikuisilla, joten heille ei pidä antaa täysiä annoksia probiootteja, vaan on noudatettava hyvää ruokavaliota, kuten viiliä, raejuustoa sekä juustoa. Voit tarvittaessa täydentää yksinkertaisilla purutableteilla, jotka maistuvat hyvältä ja suojaavat siten ohutsuolen bakteeristoa.
 • PrebioottiPrebiootteja sisältävät jauheet: Ruoki probioottejasi ravinteikkailla, kuitupitoisilla jauhemuodossa olevilla prebiooteilla, jotka on valmistettu terveellisitä vihanneksista ja hedelmistä, kuten vihreästä banaanista, akaasiasta ja agaavesta, joita emme yleensä syö kovin usein niiden luonnollisessa tilassa. Helppo sekoittaa ruokaan tai juomaan erinomaisena täydennyksenä tavalliseen ruokavalioon.

Mikä toimii probiootteja vastaan?

Leivos

Nopeat hiilihydraatit, esimerkiksi makeisista ja muista makeista ruuista, voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja torjua probioottien työtä

Ruokavalion probioottien vastakohtana ovat kaikki elintarvikkeet, jotka sen sijaan sisältävät nopeita hiilihydraatteja, kuten sokeri ja vaalea leipä. Tämän tyyppiset elintarvikkeet torjuvat probiootteja sen sijaan, että edistäisivät niitä, joten sinun tulee välttää niitä mahdollisimman paljon tai ainakin yhdistää ne suolistofloralle hyödyllisiin asioihin. Me saamme huonoja bakteereja myös muista asioista kuin ruoasta, kuten hengitettävästä ilmasta, juomastamme vedestä sekä suorasta kosketuksesta muiden ihmisten kanssa, ja tätä ei pysty täysin välttämään. Kun me saamme näitä huonoja bakteereita, voimme tulla enemmän tai vähemmän sairaaksi, ja tyypillisiä oireita, jotka johtuvat siitä, että hyvät bakteerimme eivät ole pystyneet torjumaan niitä, ovat pahoinvointi, ripuli ja erilaiset tartuntataudit.

Stressi ja huono uni ovat myös tapa torjua probiootteja, koska nämä vatsan alueella olevat hyvät bakteerit toimivat parhaiten, kun keho on levossa. Aiemmin ajateltiin, että unettomuus yksinkertaisesti vain väsyttää ihmisiä, mutta nyt tiedetään, että se ettei nuku kunnolla, voi olla suoraan terveydelle haitallista. Sama koskee stressiä, ja on syytä uskoa, että vatsakipu, jota monet ihmiset kokevat stressin yhteydessä, ei ole pelkästään psykosomaattista, vaan johtuu myös siitä, että huonot bakteerit ovat ottaneet vallan.

 

 

Luonnollisia probioottien lähteitä

Yleisesti voidaan sanoa, että happamat, pastöroimattomat tai fermentoidut elintarvikkeet ovat probioottisempia kuin muut tuotteet, mutta on myös tuotteita, joihin on lisätty elävää bakteeriviljelmää. Tässä on joitakin esimerkkejä erilaisista probioottisista elintarvikkeista, mutta pidä aina mielessä, että ne tulisi käyttää raakana eikä koskaan kuumennettuna tai etikkaan laitettuna, koska ne tappavat bakteerit.

 •  Jogurtti2Jugurtti ja kefir: Molemmat ovat ”Kaikkien Aikojen Klassikkoja” probioottien suhteen. Käyttämällä jogurttia tai kefiriä päivittäin, edistät koko ruoansulatuskanavan terveyttä ja autat kehoa saamaan kalsiumia ja torjumaan korkeaa verenpainetta. Etuna on, ett änäitä tuotteita on helppo saada käsiinsä ja että niitä voi sekoittaa muiden ainesosien kanssa, kuten kauran ja banaanien. Haittapuolena on se, että niissä on joskus lisättynä sokeria tai makeutusainetta, eikä kaikissa jogurtti- ja kefirlajikkeissa ole elävää bakteeriviljelmää
 • JuustoJuusto: Parhaita probioottisia juustoja ovat Cheddar-juusto, Edam, Feta Gruyere ja Gouda, mutta myös Mozzarella ja Emmental. Jos olet epävarma, katso aina pakkauksesta ja etsi sellaisia kuvauksia kuin ”raaka” ja ”pastöroimaton”, ja muista, että juustot tulisi syödä sellaisina kuin ne ovat, eikä niitä saa sulattaa tai kuumentaa uunissa.
 • HerneetVihreät herneet: Tutkijat ovat havainneet, että vihreät herneet sisältävät runsaasti probiootteja, etenkin niitä, jotka parantavat immuunijärjestelmää ja auttavat torjumaan vilustumista ja infektioita.
 • SuolakurkkuSuolakurkku: Kuka olisi uskonut, että suolakurkut ovat hyviä vatsalle? Kun tämän tyyppinen kurkku fermentoidaan, muodostuu maitohappobakteereja, mikä on fantastisen hyvää vatsalle ja suolistolle. Mieti sitä seuraavan kerran, kun otat suolakurkun pois hampurilaisestasi!
 • HapankaaliHapankaali: Erittäin vähäkalorinen tuote, jossa on probioottien lisäksi myös paljon muita hyödyllisiä aineita, kuten C- ja B-vitamiinia. Fermentoitu ”sauerkraut”, kuten sitä saksaksi kutsutaan, voidaan syödä kaikenlaisten ruokien kanssa. Varmista kuitenkin aina, että saat pastöroimattoman variantin, sillä siinä on runsaasti probiootteja.

Probioottien hyötyjä

 

Mitä ovat prebiootit?

 

Vihannes

Hedelmät ja vihannekset ovat hyviä esimerkkejä runsaasti prebiootteja sisältävistä elintarvikkeista

Prebiootit ovat ruokaa, jota käytetään probioottien edistämiseen, aivan kuten alkupala pääruualle, joka tässä tapauksessa on hyvät bakteerit. Tyypillisiä esimerkkejä prebiooteista ovat hedelmät ja vihannekset, etenkin sellaiset, joissa on runsaasti kuituja ja hiilihydraatteja, jotka eivät sula nopeasti tai lainkaan, ja jotka ”ruokkivat” ja edistävät probiootteja. Joitakin tyypillisiä esimerkkejä ovat kikherneet, banaanit (mielellään raa’an kynnyksellä), valkosipuli, sipulit, parsakaali, parsa ja voikukat, jotka kaikki sisältävät kuitua, jonka sulaminen kestää kauan. Joitakin esimerkkejä elintarvikkeista, jotka sisältävät prebiootteja, ovat:

 

 • Tumma suklaa – Suklaa ei ole ainoastaan hyvää ja tyydyttävää, se sisältää lisäksi paljon antioksidantteja, joten tumma suklaa ruokkii hyviä suolistobakteereja, jotka edistävät ravintoaineiden imeytymistä kehossa. On olemassa myös erityistä tummaa suklaata, joka on rikastettu probiooteilla.
 • Kaura – aamiaispuuroa on pitkään pidetty yhtenä terveellisimmistä ja parhaista aamiaisista, joita voit syödä, ja nyt myös tiede voi vahvistaa tämän. Paljon prebiootteja, mutta myös hyvä proteiinin lähde, joka antaa pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen.
 • Saksanpähkinät – Erinomainen suoja sellaisia bakteereja vastaan, jotka vastustavat vatsan probiootteja ja auttavat siten ruoansulatusta. Ne tulisi syödä raakana, mutta ei ole väliä, ovatko ne kokonaisia vai murskattuja.

Lisäbonuksena prebiooteilla on myös muita toimintoja, etenkin veren sokeripitoisuuden ja kolesterolin alentaminen sekä kasvainten estäminen ja kehon auttaminen imemään muita mineraaleja helpommin. Toisin sanoen, paljon etuja. Joten laita itsellesi lautasellinen kefiriä, jossa on kauraa ja murskattuja saksanpähkinöitä, ja raasta päälle tummaa suklaata erityisen hyvän maun saavuttamiseksi!

 

Tee omat probiootit

Voit halutessasi valmistaa myös itse probiootteja, ja helpoin tapa on ottaa tavallisia vihanneksia, kuten sipulia, kurkkua, porkkanaa, paprikaa, valkoista tai punaista kaalia ja hapattaa ne. Fermentoimalla näitä elintarvikkeita voit hyötyä niistä usealla tasolla, kun maitohappobakteerien lisäksi saat myös terveellisiä, runsaasti kuitua sisältäviä vihanneksia, joissa on runsaasti C-vitamiinia.

Happamoittaminen on melko suoraviivaista: leikkaa tai silppua vihannekset, jotka haluat happamoida, ja laita ne kulhoon. Lisää suolakerros, jonka olet keittänyt sekoittamalla 2 l vettä ja 2 teelusikallista suolaa ja anna sen jäähtyä kokonaan. Sekoita sen jälkeen kunnolla käsiäsi käyttäen tai suurella kauhalla niin, että kaikki vihannekset läpäistään ja ovat pehmeitä ja mielellään purista ja murskaa niitä hieman. Anna kaiken seistä tunnin ajan ja mausta sitten mausteilla, kuten kapriksilla ja sinapinsiemenillä. Täytä seosta lasipurkkeihin ja varmista, että kerros ei ole ihan kanteen asti, sillä käyminen aiheuttaa sisällön turpoamisen. Anna niiden seistä pimeässä ja kylmässä ja avaa purkit joka toinen päivä. Noin viikon kuluttua voit asettaa ne jääkaappiin ja antaa niiden levätä noin 40 päivää, jonka jälkeen ne ovat valmiita.

 

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia probiooteista

Alla on joitakin yleisiä probiootteihin liittyviä kysymyksiä

Voiko probiooteilla pudottaa painoa?

Monet tutkimukset viittaavat siihen, että probiootit voivat auttaa ihmisiä laihtumaan, ja tämä johtuu pääasiassa siitä, että hyvä suolistoflora tarkoittaa parempaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, mutta myös sitä, että se voi estää kehoa imemästä liikaa rasvaa tai polttamaan sen rasvan, joka tulee sisään. Lisääntynyt tietoisuus siitä, mitä suuhusi laitat, johtaa myös viisaampiin ruoka- ja juomavalintoihin, ja että sellaiset asiat, kuin hapatettujen kasvisten syöminen ovat hyvä tapa saada vähän kaloreita ja terveellistä ruokaa, jotka tekevät kylläiseksi ja tarjoavat energiaa.

Kenen ei tulisi syödä probioottiravintolisää?

Koska probioottien tutkiminen on edelleen täydessä vauhdissa, monet ihmiset varoittavat, ettei sitä pidä ottaa liikaa. On olemassa niin monia erilaisia tyyppejä, joilla on niin erilaisia ominaisuuksia, että et todellakaan tiedä, mikä on hyvää mihinkin ja mitä erityisiä terveyshyötyjä eri lajikkeilla on. Kuten elämässä kaikessa, on aina parasta elää järkevän periaatteen mukaisesti ja yrittää syödä mahdollisimman terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Henkilöitä, jotka kärsivät immunosuppressiivisista sairauksista, kehotetaan olemaan käyttämättä lisäprobiootteja. Jos kärsit kroonisesta sairaudesta, ei sinun tulisi myöskään ottaa lisäravinteita keskustelematta ensin lääkärin kanssa.

Mitä probiootit ovat?

Probiootit on sana, joka on muodostettu latinan kielen sanoista ”pro” jollekin, ja kreikan kielen sanasta ”biootti”, joka tarkoittaa elämää tai elävyyttä. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että probiootit koostuvat miljardeista hyvistä bakteereista, jotka on jaettu useisiin bakteerikantoihin.

Mihin probiootit ovat hyviä?

Useimmissa yhteyksissä bakteerit liittyvät sairauksiin ja infektioihin, mutta tässä tapauksessa hyvät bakteerit edistävät elämää ja puolustavat koko sisäistä järjestelmäämme. Probioottien tehtävät vaihtelevat valtavasti: ne korjaavat meitä, sulattavat ruokamme ja imevät niiden ravintoaineet syödessämme. Se rakentaa myös immuunijärjestelmää ja torjuu huonoja bakteereja. Pitämällä vatsasi terveyden niin terveenä kuin mahdollista, on mahdollista olla ei ainoastaan terveempi ja vahvempi fyysisesti, vaan myös henkisesti ja emotionaalisesti. Ahdistusta ja mielialan vaihteluita voidaan tasoittaa ja vakauttaa hyvällä ruokavaliolla, joka edistää probiootteja, ja monia sairauksia torjutaan.

Arvioi tämä artikkeli
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
1 ääntä, keskiarvo: 4 / 5