Ateriankorvikkeet

Viimeksi päivitetty tammikuu 2021

Me olemme testanneet ja vertailleet 6 suosittua ateriankorviketta. Selvitä alla olevasta testistämme, miksi me valitsimme Star Nutrition Ultimate Diet Complex parhaaksi ateriankorvikkeeksi.

Mikä on paras ateriankorvike?

On olemassa useita tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka hyvä ateriankorvike on. Testeissämme me olemme lähteneet seuraavista:

 • Sisältö: Millainen pirtelön ravintosisältö on? Millainen koostumus on hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien suhteen? Mitä vitamiineja ja kivennäisaineita on lisätty?
 • Maku: Onko pirtelö hyvää? Maistuuko se keinotekoiselta? Onko se liian makeaa?
 • Hinta: Mikä on yhden annoksen hinta?

Paras Ateriankorvikkeet:

 1. Star Nutrition Ultimate Diet Complex
 2. Star Nutrition Supreme Weight Control Complex
 3. Womens Best Shape Body Shake
 4. Star Nutrition Ultimate Lean Mass Complex
 5. Weider Vegan Diet Meal
 6. New Product Page
 1. 1. Star Nutrition Ultimate Diet Complex

  9,5/10
  Star Nutrition Ultimate Diet Complex
  Annokset / pakkaus
  25 kpl
  Hinta / annos
  0,80 €
  Kcal / annos
  152 kcal
  Kcal / 100g
  365 kcal
  Lue lisää
  19.90 €
 2. 2. Star Nutrition Supreme Weight Control Complex

  9,3/10
  Star Nutrition Supreme Weight Control Complex
  Annokset / pakkaus
  40 kpl
  Hinta / annos
  1,40 €
  Kcal / annos
  155 kcal
  Kcal / 100g
  370 kcal
  Lue lisää
  55.90 €
 3. 3. Womens Best Shape Body Shake

  9,3/10
  Womens Best Shape Body Shake
  Annokset / pakkaus
  33 kpl
  Hinta / annos
  1,51 €
  Kcal / annos
  208 kcal
  Kcal / 100g
  695 kcal
  Lue lisää
  49.90 €
 4. 4. Star Nutrition Ultimate Lean Mass Complex

  9,1/10
  Star Nutrition Ultimate Lean Mass Complex
  Annokset / pakkaus
  11 kpl
  Hinta / annos
  1,99 €
  Kcal / annos
  348 kcal
  Kcal / 100g
  387 kcal
  Lue lisää
  21.90 €
 5. 5. Weider Vegan Diet Meal

  8,9/10
  Weider Vegan Diet Meal
  Annokset / pakkaus
  9 kpl
  Hinta / annos
  3,21 €
  Kcal / annos
  212 kcal
  Kcal / 100g
  353 kcal
  Lue lisää
  28.90 €
 6. 6. New Product Page

  Annokset / pakkaus
  Hinta / annos
  Kcal / annos
  Kcal / 100g
  Lue lisää
  0.00 €
Näytä lisää

Erityyppisiä ateriakorvikkeita

diet shake

Diet Shake on erittäin suosittu hyvä hintainen ateriankorvike

Ateriankorvikkeita on tänä päivänä saatavana useita erilaisia versioita. Tuotteita on saatavilla sekä verkossa että myymälöissä, jotka myyvät tuotteita jokapäiväiseen liikuntaan. Niistä on erotettavissa kolmea päätyyppiä olevia ateriankorvikkeita. Niitä ovat seuraavat:

 • VLCD on lyhenne sanoista Very Low Calorie Diet (vähäkalorinen ruokavalio). VLCD:ssä päivittäinen kalorien saanti on 450-600 kcal. Ruotsin kansallisen elintarvikeviraston mukaan VLCD-tuotteella on Ruotsissa oltava viranomaisilta saatu myyntilupa.(1)
 • LCD tulee sanoista Low Calorie Diet ja se muistuttaa VLCD:tä. Ainoana erona on se, että se sopii paremmin korvaamaan yksittäisiä aterioita, toisin kuin VLCD, jolla voi korvata kaikki ateriat. LCD:ssä kaloreiden määrä on yleensä 600 - 1 000 kcal per päivä.(2)        
 • CLCD-tuotteet kuuluvat myös erittäin vähäkaloriseen ruokavalioon. Se on laihdutusvalmiste, joka on tarkoitettu erittäin vähäenergiseen ruokavalioon.(3) Energiasisältö on erittäin alhainen ja päiväannos on 450–800 kcal.

Riippumatta valitun ruokavalion tyypistä, ateriankorvikkeet ovat yleensä jauheena, josta voidaan sekoittaa keittoa tai smoothieta. Tuotteita on yleensä eri makuisia, mikä helpottaa niiden kulutusta. Eri tuotemerkeillä on tietenkin erilaisia vaihtoehtoja ja maut eroavat aika paljon toisistaan.

Ateriankorvikkeet laihduttamiseen - toimivatko ne?

Tehokkaita vinkkejä aterioiden korvaamiseen

Ateriankorvikkeita tulisi käyttää lääkärin konsultaation jälkeen. Siirtyminen tavallisesta ruokavaliosta ateriankorvikkeisiin, riippumatta siitä, koskeeko se vain yhtä ateriaa, saattaa olla haastavaa. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat helpottaa siirtymistä:

 • Ateriankorvikkeet valitaan erityistarpeiden, tavoitteiden ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Valitse sinulle sopiva tuote konsultoimalla asiantuntijan kanssa
 • Ateriankorvikkeiden muodossa olevat ravintolisät on yhdistettävä fyysiseen aktiivisuuteen, jotta saavutetaan tehokas painonpudotus.
 • Tarkastele juomia, sillä ne voivat olla myös kaloriansa. Vältä esimerkiksi virvoitusjuomia, kermaa kahvissa ja mehua. (4)
 • Jotkut ihmiset saattavat tuntea olonsa huteraksi ensimmäisten päivien aikana, kun ateriat korvataan ateriankorvikkeilla. Tämä on normaalia ja se johtuu siitä, että keho saa vähemmän kaloreita. Jos olotila ei parane, on otettava yhteyttä lääkäriin.
 • Juo runsaasti vettä, vähintään kaksi litraa päivässä. Jos treenaat, tulee sinun nostaa määrää kolmeen litraan.
 • Jos sinulle tulee nälkä, voit ottaa välipalaksi porkkanaa, selleriä tai pinaattia.

Muista, että pysyvä laihtuminen vie aikaa. Tutkimukset osoittavat, että pitkän aikavälin tuloksiin tarvitaan erilaisia ajanjaksoja, mutta useimmat viittaavat vähintään yhteen vuoteen.

 Lue lisää ateriankorvikkeista

Pikaruoka2

Pikaruoka on suuri vihollinen, kun tehdään töitä painonpudotuksen eteen

Ateriankorvike terminä sisältää useita tuotteita, joiden päätarkoitus on johtaa painonputoamiseen pienemmällä  kalorimäärällä päivässä, kun tuote varmistaa, että saat kaikki ravintoaineet, joita keho tarvitsee toimiakseen hyvin. Lisäravinteen pääasiallinen kohderyhmä ovat ihmiset, joiden
tarvitsee pudottaa painoaan. Säännöllisen ruokavalion korvaaminen ateriankorvikkeilla tietyillä aterioilla on yksi suosituimmista tavoista laihtua.

Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa  liikalihavuudesta on tullut suuri ongelma, mikä jopa johti siihen, että erilaisia ravintolisiä kehitettiin ja otettiin käyttöön markkinoilla ongelman torjumiseksi.(5) Kansanterveyslaitoksen mukaan 51 % Ruotsin väestöstä kärsii liikalihavuudesta tai ylipainosta, mitkä on terveyden kannalta huolestuttava luku.(6)

Elintarvikeviraston mukaan yhteiskunta ja lähiympäristö ovat vaikuttaneet meihin paljon sen suhteen, kuinka paljon me syömme. (7) Yksi ongelmista on se, että meitä kannustetaan syömään tietyissä tilanteissa, samalla kun päivittäinen energiankulutus on paljon pienempi kuin kalorien saanti. Runsasenergisten ruokien ja juomien saanti vaikuttaa myös siihen, että monet ihmiset painavat enemmän kuin mikä on terveellistä. Suurimmalla osalla ylipainoisista ihmisistä on vaikeuksia laihtua. Se edellyttää sitä, että ruokailutottumuksia ja -malleja muutetaan. Ateriankorvikkeet voivat olla yksi valittavista vaihtoehdoista.

Lue lisää: Laihdutuspillerit painonpudotukseen

Ateriankorvikkeita sääntelevät lait ja asetukset

Elintarvikeviraston mukaan ateriankovikkeen, jota käytetään kokonaiseen päivittäiseen saantiin tai vain yksittäisillä aterioilla, on täytettävä muun muassa asetuksen (EU) nro 609/2013 ja Kansallisen elintarvikeviraston määräyksen (LIVSFS 2016:11) mukaiset vaatimukset.(8) Täydellisen ruokavalion korvaajan painonhallinnassa, jossa on erittäin alhainen energiasisältö (VLCD), on täytettävä asetuksen (EU) nro 609/2013 sekä 1-2 §§ ja 10-12 §§ LIVSFS 2016:11 vaatimukset. Tuotteet saavat sisältää vain tiettyjä mineraali-, vitamiini- ja aminohappoyhdisteitä. Ateriakorvikkeita, sekä silloin kun koskevat valmistajia että toimittajia, säätelevät sekä Ruotsin valtio että EU.

Ateriankorvikkeiden saantisuositus

Normaalisti ateriankorvikkeille ei ole saantisuositusta, paitsi se, että yksi pakkaus yleensä vastaa yhtä ruoka-annosta. Jotta paino laskisi, vaatii se kalorivajetta ja tässä ateriankorvikkeet ovat apuna. Suositus on siten 1-2 ateriankorviketta päivän aikana riippuen siitä, minkä ruokavalion olet valinnut ja mitkä ateriat olet valinnut korvattavaksi.

Kuinka saada pysyviä tuloksia painonpudotukseen?

Pysyvän tuloksen saavuttamiseksi on tärkeää, että sinulla on pitkän aikavälin suunnitelma. Tämän ajanjakson tulisi sisältää myös sen, että tietyt ateriat korvataan ateriankorvikkeilla, joiden tarkoituksena on täydentää monipuolista ja terveellistä ruokavaliota sekä terveellisiä elintapoja.

Ulmin yliopistollisen sairaalan liikalihavuuskeskuksessa tehtyjen The Americal Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistujen tutkimusten mukaan, tasapainoinen ruokavalio ja ateriankorvikkeiden käyttäminen johtavat pitkäaikaiseen painonpudotukseen.(14) Joten voidaan todeta, että avain menestykseen lihavuuden torjunnassa on muuttaa ruokailutottumuksiaan ja ottaa ateriankorvikkeita lääketieteellisten määräysten mukaisesti. Terveellinen ruokavalio on kuitenkin yksi laihtumisprosessin kulmakivistä. Toisin sanoen ei voi luottaa pelkästään ateriankorvikkeisiin.  

Mitä tutkimukset sanovat ateriankorvikkeista?

 • VLCD:llä on positiivisia tuloksia: Karolinska Instituutin ja Uppsalan yliopiston tutkijat ovat tutkimuksissaan arvioineet painonpudotusohjelmien vaikutusta, jotka käsittävät VLCD-ateriankorvikkeet, joilla on Ruotsin elintarvikeviraston.(15) Ohjelma on osoittautunut positiiviseksi, koska osallistujat ovat pudottaneet keskimäärin 11 kiloa. Tutkimus on kestänyt kokonaisen vuoden ja siinä yhdisteltiin tavallista ruoka ja ateriankorvikkeita.
 • Ateriankorvikkeet taistelevat lihavuutta vastaan: Tutkimuksen mukaan, jonka National Institute of Health Research (NIHR) teki yhteistyössä Health Research and Care Oxford at Oxford Health NHS Foundation TrustIn kanssa, ateriankorvikkeilla on todistetusti positiivinen vaikutus liikalihavuuden torjunnassa.(16) Tutkimus on jatkunut koko vuoden ja ruokavaliota on täydennetty terveellisellä ruoalla ja liikunnalla. Jälkimmäinen kootaan niin sanottuun tukiohjelmaan, jota osallistujat noudattavat tarkasti.
 • Pitkäaikaisuus on tärkeää: Jälleen, kuten monissa muissa tehdyissä tutkimuksissa kyse on pitkästä ohjelmasta painonpudotukselle, mikä on jälleen osoitus siitä, että ylipaino vie aikaa taistella, jos tavoitteena ovat pitkän aikavälin tulokset. Suurin osa tutkimuksista kestää 12 kuukautta tai kauemmin.

Ateriankorvikkeiden ja tavallisen ruokavalion välinen suhde

Laeaekaeri

Lääkärin konsultointi voi olla hyvä idea esimerkiksi painonpudotuksen yhteydessä

Lihavuuden ehkäiseminen tapahtuu tasapainoisella ruokavaliolla, sama pätee painon pudottamiseen. Pohjoismaisten ravintosuositusten mukaan sinun tulisi satsata tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon painonnousun ja liikalihavuuden välttämiseksi.(9) Syöminen monipuolisesti ja liikkuminen ovat oikea tapa saavuttaa normaali paino, jossa viihdyt. Elintarvikeviraston mukaan tutkimukset osoittavat, että kuitupitoiset elintarvikkeet, kuten täysjyvä, vihannekset, marjat, palkokasvit, hedelmät ja pähkinät edistävät pysyvää normaalipainoa.(10) Sitä vastoin valkoisiin jauhoihin pohjaavia ruokia tulisi kuitenkin välttää. Maailman terveysjärjestön mukaan oikea ruokavalio tulisi yhdistää liikuntaan liikalihavuuden välttämiseksi.(11)

Luonnollisesti kuitupitoisiin ainesosiin perustuvat ruokavaliot sisältävät vähemmän energiaa verrattuna runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviin ruokavalioihin. Kyse on tasapainon ylläpitämisestä energian saannin ja energiankulutuksen välillä. Se, että ateriankorvikkeita ei mainita missään yllä olevissa suosituksissa, voidaan tulkita eri tavoin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että tällaiset tuotteet eivät ole tehokkaita tai toivottuja. Yhdysvaltojen Marylandin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ateriankorvikkeiden vaikutuksesta laihtumisprosessin tuloksiin osoittavat, että ihmiset, jotka todella ottivat lisäravinteita tavallisten vähäkaloristen ruokien sijaan, ovat menestyneet painon pudotuksessa paremmin.(12) Vastaavanlaisia tutkimuksia on paljon, mutta yleinen johtopäätös on, että säännöllinen, tasapainoinen ruokavalio yhdessä tiettyjen aterioiden korvaamisen kanssa johtaa pidempiaikaisiin tuloksiin.

Liikunta ja ateriankorvikkeet

Liikunnan harrastaminen on mahdollista sinä aikana, kun otetaan ateriankorvikkeita tavallisen ravinnon sijasta. Yhteisessä tutkimuksessa, johon osallistui valittuja ylipainoisia ihmisiä Alankomaista, Pohjoismaista ja Ranskasta (julkaistu The Americal Journal of Clinical Nutrician -lehdessä), osoitti, että ateriankorvikkeet, vähärasvainen ruokavalio ja liikunta johtivat tehokkaaseen painonpudotukseen, jolla on pitkäaikainen vaikutus.(13) Yksi asia, joka on havaittu ateriankorvikkeiden syömisen yhteydessä on se, että enemmistö tunsi olonsa väsyneeksi ja heikoksi alhaisemman kalorimäärän vuoksi. Tämä on myös syy siihen, miksi kovempia harjoituksia ei voitu suorittaa. Vaikka liikunta onkin tärkeä osa prosessia, useimmille ihmisille suositellaan vain kevyempiä liikuntamuotoja.

VINKKI: Jos haluatkin saada lisää painoa, siihen on olemassa gainer-tuotteita

Yhteenveto:

Aterioiden korvaaminen johtaa pitkäaikaiseen painonpudotukseen, kun se yhdistetään säännölliseen terveelliseen ruokavalioon. Lopuksi useiden tutkimusten, selvitysten ja eri lähteistä saatujen tietojen avulla voidaan todeta, että aterioiden korvaaminen vaikuttaa painonlaskuun. Pitkäaikainen vaikutus tasapainoon ja normaaliin painoon syntyy aina, kun yhdistät ateriankorvikkeet terveellisiin ruokailutottumuksiin. Liikunnalla on myös erittäin tärkeä rooli tässä yhteydessä.

Painon pudottaminen vain ateriankorvikkeiden avulla ei toimi pitkällä aikavälillä. Tällä menetelmällä on tosin lyhytaikainen vaikutus. Mutta kun korvaaja vaihdetaan tavalliseen ruokavalioon, alkuperäinen kehonpaino yleensä tulee takaisin. Siksi elämäntapaa ja ruokailutottumuksia tulisi muuttaa perusteellisesti, jotta normaalipaino säilyisi. Sinun ei tulisi luottaa pelkästään ateriankorvikkeisiin. Oikealla ruokavaliolla ilman liikuntaa ei ole samaa vaikutusta.

Kaikki viranomaiset, kuten kansanterveyslaitos, Maailman terveysjärjestö ja elintarvikevirasto, suosittelevat säännöllistä liikuntaa kehon terveyden ja energiankulutuksen pitämiseksi korkeammalla tasolla. Hyvä neuvo on aina syödä Suomen kansallisen elintarvikeviraston hyväksymiä ateriankorvikkeita. On tärkeä muistaa, että pitkäaikainen ja kestävä painonpudotus kestää kauan, riippumatta siitä, sisältyykö siihen ateriankorvikkeita vai ei.

 

Kysymyksiä ja vastauksia ateriankorvikkeista

Alla on lisää kysymyksiä ja vastauksia, joita meille on lähetetty ateriankorvikkeista.

Mikä ateriankorvike sopii kaikkein parhaiten?

Ateriankorvike, joka on mukautettu henkilökohtaisiin tavoitteisiin, painoon ja energiankulutukseen, toimii kaikkein parhaiten. Hyville ateriankorvikkeille yhteistä on se, että sokeripitoisuuden on oltava matala, kun taas proteiinipitoisuus on korkea. Tämä auttaa siinä, että se pitää kylläisyyden tunneta pidempään ja vähentää makeanhimoa. Tavoitteena tulisi olla vähentää kehon rasvaa ainoastaan painoa vakaan ja pitkäaikaisen tasapainon saavuttamiseksi.

Miten ateriankorvikkeet toimivat?

Kansallisen elintarvikeviraston mukaan miehillä ja naisilla on erilaiset vertailuarvot päivässä, millä on itseasiassa aina ollut merkitystä.(17) Oletusarvoisesti naisten tulisi syödä noin 2000 kcal päivässä ja miesten 3000 kcal päivässä. Tässä elintarvikevirasto erottelee eri iät ja eri energiantarpeet. Tästä syystä edellä mainitut arvot ovat vain likimääräisiä eivätkä kiinteitä. Käyttämällä ateriankorvikkeita kalorien saanti vähenee noin 800 kalorilla päivässä. Miten ateriankorvikkeet toimivat? Perusideana on antaa keholle kaikki mitä se tarvitsee, mutta mahdollisimman vähillä kaloreilla. Painon putoaminen on haluttu tulos. Tällaista suurta kalorivajetta on vaikea saavuttaa säännöllisen ruokavalion avulla.

Arvioi tämä artikkeli
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
100 ääntä, keskiarvo: 4.3 / 5