Paras verenpainemittari 2022

Viimeksi päivitetty lokakuu 2021

Me olemme tutkineet ja verranneet suurinta osaa markkinoilla olevista verenpainemittareista. Lue lisää testistä alta ja selvitä, miksi Omron M3 Comfort valittiin testimme parhaaksi verenpainemittariksi.

Mikä on paras verenpainemittari?

Tänä päivänä markkinoilla on paljon erilaisia verenpainemittareita, aina halvasta ”roskasta” ammattimaisiin laitteisiin. Mutta mistä tietää, mitkä niistä ovat hyviä ja mitkä eivät? Yleisesti voidaan sanoa, että kaikki mansetilla varustetut verenpainemittarit mittaavat huomattavasti paremmalla tarkkuudella kuin rannemittarit. Alla olemme käyneet läpi 15 suosittua verenpainemittaria ja asiat. joita me tarkastelimme lähemmin, ovat:

 • Tarkkuus: Miten tarkalleen verenpaine mitataan? Kuinka usein tapahtuu virhemittauksia ja että sinun on silloin mitattava useampia kertoja? 
 • Toiminnallisuus: Onko verenpaineen mittaamisen lisäksi muita toimintoja, kuten esimerkiksi sykkeen mittaaminen? Voiko aiempia mittauksia tallentaa niiden tulosten vertaamiseksi?
 • Hintansa arvoinen: Mitä verenpainemittari maksaa suhteessa laatuun?

 

Paras Verenpainemittari:

 1. Omron M3 Comfort
 2. Apteq Q3 Verenpainemittari
 3. Apteq Q5 Verenpainemittari
 4. Microlife BP W1 Basic
 1. 1. Omron M3 Comfort

  9,7/10
  Omron M3 Comfort
  Lue lisää
  112 €
 2. 2. Apteq Q3 Verenpainemittari

  9,5/10
  Apteq Q3 Verenpainemittari
  Lue lisää
  86.00 €
 3. 3. Apteq Q5 Verenpainemittari

  9,3/10
  Apteq Q5 Verenpainemittari
  Lue lisää
  99.95 €
 4. 4. Microlife BP W1 Basic

  9,1/10
  Microlife BP W1 Basic
  Lue lisää
  74.00 €

Mitä pitää mielessä verenpainemittaria ostettaessa

Kaikkein tärkeintä verenpainemittarissa on tietenkin se, kuinka tarkka se on. Mutta on myös monia muita ominaisuuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon, kuten muut toiminnot, mukavuus, koko ja se, onko sitä helppo käyttää. Alta löytyy katsaus kustakin luokasta:

 •  Tarkkuus3

  Tarkkuus

  - Tarkkuus on ehdottoman tärkeää ostettaessa verenpainemittaria, mutta tarkkuus ei riipu pelkästään siitä, kuinka hyvä itse verenpainemittari on. Sinun on varmistettava, että mansetti sopii käteen ja että se istuu niin kuin on tarkoitus. Saadaksesi mahdollisimman hyvät mittaukset, kannattaa tehdä mittaukset samaan aikaan joka päivä, ja varmistaa, että istut paikallasi ja rentoudut jonkin aikaa ennen mittaamista, etkä myöskään ole esimerkiksi nikotiinin tai kofeiinin vaikutuksen alaisena.

 • Toiminnot

  Toiminnot

  - Yksinkertaisimmat koneet mittaavat ainoastaan verenpainetta. Kehittyneemmät laitteet tallentavat myös aiemmat lukemat, jotta voit verrata tuloksia ja nähdä, kuinka verenpaine muuttuu ajan myötä, ja saada myös keskimääräisen arvon. On olemassa myös laitteita, jotka havaitsevat muita ongelmia kuin vain epänormaalin verenpaineen, kuten sydämen rytmihäiriöt ja eteisvärinän.

 • Koko

  Koko

  - Jos aiot mitata verenpainetta vain kotona, koolla ei ole ehkä niin paljon väliä. Mutta jos haluat ottaa mittarin mukaasi, on tietenkin parempi löytää pieni joustava verenpainemittari, joka ei paina paljon ja jonka akku myös kestää hyvin.

 • Helppokaeyttoeisyys

  Helppokäyttöinen

  - Monet verenpaineongelmista kärsivät ihmiset ovat vanhempia henkilöitä, eivätkä he ole ehkä yhtä teknisesti taitavia kuin nuoremmat. Siksi on tärkeää, että verenpainemittaria on helppo käyttää, siinä on suuri ja selkeä näyttö, jota on helppo lukea ja painikkeet ovat suuria ja helposti painettavia.

 • Mukava

  Mukavuus

  - Jotta mittauksen ei koeta olevan hankalaa ja epämiellyttävää, mansetti ei saa puristaa liikaa ja hiertää. Sen on myös oltava oikean kokoinen ja istuttava hyvin. Sillä, kuinka kauan jokainen mittaus kestää, on myös merkitystä.

 • Hinta

  Hinta

  - Toinen tärkeä tekijä on tietenkin verenpainemittarin hinta. Tässä voit aloittaa käytössäsi olevasta budjetista ja toiminnoista, joita pidät tärkeänä.

Näin käytät OMRON M3 -verenpainemittaria

Näin verenpainemittaria käytetään

Ensisijaisesti suositeltavia verenpainemittareita ovat olkavarren valvontalaitteet. Ne toimivat asettamalla leveän nauhan muodossa olevan mittarin olkavarren ympärille, jota sitten ”kiristetään” automaattisesti oikeaan paineeseen, jotta voidaan lukea verenpaineesi arvot. Suurin osa mittareista pystyy suorittamaan tämän tehtävän 1-2 minuutissa. Mittaustulokset näytetään tämän jälkeen verenpainemittarin näytöllä. Mittari näyttää sitten yläpaineen ja alapaineen, jotka näytetään muodossa NNN/NNN. Ensimmäinen luku, yläpaine, on suurempi kuin alapaine. Jos verenpaine luetaan, sanotaan NNN yli NNN, esimerkiksi 130/90: sata kolmekymmentä yli yhdeksänkymmentä.

Hyvä mittari voi myös mitata pulssia ja enemmänkin

Hyvä verenpainemittari voi yleensä myös mitata sykkeesi, ja samalla tavalla kuin verenpaineenkin kohdalla, sinulla on leposyketila ja maksimisyketila sen mukaan, mitä toimintoja olet tekemässä. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että matala syke levossa on merkki hyvästä sydämen terveydestä, kun taas korkea voi johtua kaikesta taustalla olevasta sairaudesta stressiin ja ahdistukseen.

Tallenna arvosi verenpainemittariisi

Monet mittarit muistavat arvosi ja se on arvokas toiminto, kun haluat pystyä vertaamaan aiempiin mittauksiin ja nähdä, kuinka verenpaineeseesi vaikuttavat erilaiset tekijät, kuten henkinen tila, lääkitys ja aktiviteetit. Jos sinulle on määrätty verenpainelääkkeitä, siitä on suurta apua, jotta lääkäri pystyy näkemään, kuinka hyvin lääke toimii, ja jos tunnet olosi huonoksi, mittaus voi osoittaa, onko sillä jotain tekemistä paineesi kanssa. Aivan kuten on hyvä seurata painoasi säännöllisin punnituksin, on järkevää tehdä sama verenpaineesi kanssa – vaikka tuntisitkin olosi täysin terveeksi.

Esimerkkejä verenpainearvoista

Alla on joitakin esimerkkejä erilaisista mittausarvoista ja siitä, ovatko ne normaaleja, liian suuria tai matalia.

Mittausarvo Lapsi Aikuinen
150/100 Liian korkea Liian korkea
130/78 Liian korkea Normaali
105/65 Normaali Normaali
80/55 Liian matala Liian matala

Monet tekijät vaikuttavat verenpaineeseen

On monia syitä sille, miksi henkilön verenpaine on korkea tai matala, ja vaikka perinnöllisyys ei ole jotakin, jonka varassa voi olla, on vielä monia asioita, joita voi tehdä arvon parantamiseksi. Tässä on joitakin syitä hyvään tai huonoon verenpaineeseen.

Niitty2

Yleinen elämäntapasi vaikuttaa verenpaineeseesi. Uskalluksella päästää irti ja antaa itsensä joskus rentoutua on yleensä positiivinen vaikutus.

 • Elämäntapa: Yksi ”parhaista” tekijöistä, koska siihen voi vaikuttaa itse. Tänä päivänä tiedetään, että esimerkiksi tupakointi ja alkoholin käyttö johtavat korkeaan verenpaineeseen, ja kun mittauksia on tehty, on heti havaittavissa, jos käyttö on lopetettu. Ratkaisuna on lopettaa tai ainakin vähentää saantia merkittävästi. Helpommin sanottu kuin tehty, monet ihmiset todennäköisesti protestoivat, mutta se on todella henkilökohtainen valinta, haluatko olla tässä tapauksessa terve vai et.
 • Stressi, huoli ja ahdistus: Se, kuinka voi henkisesti, saattaa vaikuttaa myös verenpaineeseen, ja stressi ja ahdistuneisuus voivat pitkällä aikavälillä johtaa korkeisiin arvoihin. Oletko koskaan tuntenut pelkoa tai hermostuneisuutta, eli kuinka luultavasti tunsit sydämen sykkivän erityisen voimakkaasti, mikä lisää siten laskimoiden painetta. Meditaatio, jooga ja rauhoittava musiikki ovat kaikki hyviä tapoja vähentää painetta, mutta myös rauhallisemmat harrastukset, kuten palapelien kokoaminen tai neulominen auttavat.
 • Ruokavalio: Ruokavaliolla on merkitystä verenpaineeseen, ja on ruokia, jotka joko nostavat tai laskevat painetta. Terveellisiä elintarvikkeita ovat vihannekset, hedelmät, palkokasvit, rasvaiset kalat ja vähärasvainen liha, kun taas verenpainetta ruokavaliossa nostavat tyydyttymättömät rasvat, rasvaiset leikkeleet, kuten salami ja makkara, suola ja kofeiini. On myös todisteita siitä, että lakritsi nostaa verenpainetta.
 • Sairaudet: Jos sinulla on ongelmia terveyden kanssa, ei ole myöskään harvinaista, että verenpaine nousee tai laskee sen jälkeen, ja kun kyseessä on korkea paine, on se erityisen yleistä diabeetikoilla tai munuaissairaudesta kärsivillä. Viime vuosina on kiinnitetty yhä enemmän huomiota univaikeuksiin, koska ihmiset, jotka kärsivät ns. apneasta, jossa hengitys katkeaa useita lyhyitä hetkiä yön aikana, kärsivät usein kohonneesta paineesta.
 • Liikunta: Liikunnan tiedetään olevan yksi tärkeimmistä reiteistä sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen, ja se vaikuttaa tietenkin verenpaineeseen. Jos henkilö kärsii korkeasta verenpaineesta, saattaa kuulostaa epäloogiselta treenata ja olla fyysisesti aktiivinen, sillä se johtaa siihen, että sydämen täytyy työskennellä kovemmin, mutta tosiasia on, että mitä vahvemmaksi sydän tulee, sitä harvemmin sen täytyy lyödä veren kierrättämiseksi ja se alentaa painetta.

Loppupäätelmä

Verenpainemittari voi olla hyödyllinen sekä terveille että sairaille ihmisille. Teknologian kehitys on mahdollistanut oman mittarin pitämisen kotona. Tämä helpottaa sekä sinua että terveydenhuollon ammattilaisia, koska sinun ei tarvitse juosta edes takaisin terveyskeskuksessa. 

Hyvän verenpainemittarin voi saada alle 100 euron hintaan. Meidän mielestämme se on sijoituksen arvoinen!

Kysymyksiä ja vastauksia verenpainemittarista

Mitä hyötyä on verenpainemittarin käyttämisestä kotona?

Oman mittarin pitämisestä kotona monien etujen joukossa on se, että voit tehdä kaiken omaan tahtiisi – lääkärikäynnin aikana monet ihmiset usein hermostuvat, mikä saattaa vaikuttaa mittaustulokseen. Terveydenhuollon ammattilaiset tietenkin tietävät tästä ja ottavat sen huomioon, mutta on silti rennompaa tehdä säännöllisiä mittauksia kotona rauhassa ja hiljaisuudessa.

Milloin verenpaine tulee mitata luotettavien tulosten saamiseksi?

Koska verenpaineen mittaustuloksiin voi vaikuttaa valtava määrä eri tekijöitä, sitä ei tulisi tehdä heti juoksulenkin tai tupakoinnin jälkeen. Kaikkein parasta on rauhoittua hetki ennen sitä, mieluiten puoli tuntia tai tunti, eikä ottaa mitään piristeitä, kuten kahvia, alkoholia, virvoitusjuomia tai nikotiinia. Jopa mielentilasi voi vaikuttaa tuloksiin, esimerkiksi jos olet hyvin väsynyt tai stressaantunut. Yleisin tapa mitata on istuma-asennossa käden nojatessa pöytää tai käsinojaa vasten, mutta voit tehdä sen myös makuulla.

Mitkä ovat normaalit verenpainearvot?

Keskiverto aikuisella hoito-oppaan mukainen normaali verenpaine on yleensä alle 135/80, jos sitä mitataan kotona. Pienillä lapsilla arvo on noin 105/65, kun taas teini-ikäisillä sen tulisi olla noin 115/75. Nämä ovat likimääräisiä vertailuarvoja ja esimerkiksi raskaus, tietyt lääkkeet ja perinnöllisyys voivat vaikuttaa siihen, mitä pidetään normaalina tai ei. Oman paineen mittaamista kotona tulisi pitää indikaattorina, ja jos arvot näyttävät olevan liian matalia tai liian korkeita, mittauksen tulisi suorittaa koulutettu terveydenhuollon ammattilainen.

Onko matala verenpaine parempi kuin korkea?

Vaikka henkilölle ihanteellisinta olisi saada normaaliarvot, on yleensä parempi olla liian matala kuin liian korkea verenpaine. Erittäin korkea verenpaine lisää aivohalvausriskiä ja sydän- ja laskimo-ongelmia, mutta se on myös vakava oire taustalla olevista terveysongelmista, kuten diabetes, liian korkea kolesteroli tai ahtaat verisuonet. Jos verenpaine on liian matala, sillä voi olla myös vakavia seurauksia, kuten pyörtymiset ja niin huono verenkierto, että aivot ja sisäelimet eivät saa tarpeeksi happea.

Mitä tehdä jos verenpainearvot ovat liian korkeat tai liian matalat?

Jos olet saanut tuloksen, joka poikkeaa normaaliksi katsotusta, on ensinnäkin tärkeää olla panikoimatta. Kaikkein todennäköisimmin sinulla on ollut nämä arvot jo pidemmän aikaa, mutta vasta nyt saat niistä mustaa valkoiselle. Todennäköisesti vielä viisi minuuttia sitten olet työskennellyt ihan normaalisti, ja on olemassa satoja syitä, miksi sait tällaiset arvot.

Verenpaine ei kuitenkaan ole mikään leikin asia, joten jos arvosi ovat liian matalat tai liian korkeat, sinun tulee käydä terveyskeskuksessa, missä he voivat tehdä omat mittauksensa ja nähdä, missä ongelma voisi olla. Jos olet raskaana arvolla 140/90 tai jos olet saanut arvot 230/130, ota heti yhteyttä lähimpään päivystykseen.

Mitä verenpaine tarkoittaa?

Yksinkertaisesti sanottuna verenpaine on paine, jota esiintyy laskimoissa, kun sydän pumppaa verta kehossa. Sitä voi verrata puutarhan kukkien kasteluun. Kuvittele, että sinulla on löysä puutarhaletku ja sen jälkeen käynnistät vedentulon. Jos vain avaat hanaa hieman, letku on varmasti jäykempi, mutta voit silti käännellä sitä edestakaisin. Jos avaat hanan kokonaan, muuttuu letku täysin jäykäksi, kuin kepiksi ja jos päästät irti, se hyppii itsekseen joka suuntaan. Toisin sanoen virtaava vesi vaikuttaa putken pehmeyteen ja liikkumiseen, ja näin toimii myös veri verisuonissa. Tätä kutsutaan verenpaineeksi.

Ero vesiletkujen ja laskimoiden välillä on se, että vaikka veden virtaus on vakio, verenkierto sykkii, kun sydän pumppaa sitä eteenpäin lyönti lyönniltä. Tämä tarkoittaa, että on olemassa ylempi ja alempi arvo, jossa ylempi on paine, joka syntyy varsinaisella ”pumppauksella”, kun taas alempi on paine juuri ennen seuraavaa lyöntiä. Jos sinulla on kädessä puutarhaletku, voit tuntea eron avaamalla ja sulkemalla hanaa rytmikkäästi, mikä saisi letkun vuorotellen kovettumaan ja pehmenemään. Näitä kahta erilaista painetta kutsutaan yläpaineeksi (pumppaus/kova letku) ja alapaineeksi (lepo/pehmeä letku) tai lääketieteellisellä kielellä systolinen ja diastolinen paine.

Arvioi tämä artikkeli
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
3 ääntä, keskiarvo: 4.7 / 5