Paras B12-vitamiini 2024

• Viimeksi päivitetty:
Paras B12-vitamiini 2024
Arvosana Produkt Pris Näytä lisää
Arvosana 4,7 OmniVegan B12-vitamiini OmniVegan B12-vitamiini
Hinta
14.95 €
Lue lisää
Arvosana 4,5 Bioteekin Super B12-vitamiini Bioteekin Super B12-vitamiini
Hinta
18.95 €
Lue lisää
Arvosana 4,3 Betolvex Strong B12-vitamiini Betolvex Strong B12-vitamiini
Hinta
21 €
Lue lisää
Arvosana 4,2 Vitaprana Vitamin B12 Vitaprana Vitamin B12
Hinta
14.9 €
Lue lisää
Arvosana 4,0 Healthwell b12 vitamiini metyloituna Healthwell b12 vitamiini metyloituna
Hinta
12.9 €
Lue lisää
Katso kaikki testin voittajat

B12-vitamiini, myös tunnettu nimellä kobalamiini, on vesiliukoinen vitamiini, joka on elintärkeä osa monia kehomme perustoimintoja. Tämä ainutlaatuinen vitamiini on välttämätön terveelle hermostolle, aivoille ja verisoluille. B12-vitamiini auttaa myös DNA:n tuotannossa, joka on solujen jakautumisen perusta. Se on yksi harvoista vitamiineista, jota keho ei pysty tuottamaan itse, mikä tekee siitä erityisen tärkeän osan tasapainoista ruokavaliota.

B12-vitamiinin tarpeeseen voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten ikä, ruokavalio ja terveydentila. Esimerkiksi vegaanit ja kasvissyöjät saattavat olla erityisen alttiita B12-vitamiinin puutokselle, koska sitä esiintyy luonnostaan pääasiassa eläinperäisissä tuotteissa. Myös ikääntyneillä ihmisillä ja niillä, joilla on tiettyjä sairauksia tai lääketieteellisiä tiloja, kuten keliakia tai Crohnin tauti, voi olla vaikea saada riittävästi B12-vitamiinia ruoasta. Tällöin B12-vitamiinilisän käyttö voi olla tarpeen.

Jotta voisimme tarjota lukijoillemme parhaan mahdollisen tiedon ja tuotteen, olemme tehneet laajan testauksen eri B12-vitamiinivalmisteista. Testiemme perusteella parhaaksi B12-vitamiiniksi nousi OmniVegan B12-vitamiini. Sen erinomainen hinta-laatusuhde, korkea vitamiinipitoisuus ja helppo saatavuus tekevät siitä erinomaisen valinnan kenelle tahansa, joka etsii laadukasta B12-vitamiinilisää.

5 parasta B12-vitamiini 2024

 1. OmniVeganOmniVegan B12-vitamiini, 28 g Paras b12-vitamiini yleisesti: 4,7/5
 2. BioteekinSuper B12-vitamiini, 20 g Paras halpa: 4,5/5
 3. Betolvex Strong 90 kaps 1,25 mg B12-vitamiini Eniten vitamiineja: 4,3/5
 4. Vitaprana Vitamin B12 Asiakkaan suosikki: 4,2/5
 5. Healthwell Healthwell B12 Vitamiini Metyloituna Paras premium: 4,0/5
 1. 1. Paras b12-vitamiini yleisesti - OmniVegan B12-vitamiini

  "Tehokas ja luotettava tapa varmistaa päivittäinen B12-vitamiinin saanti."
  4,7
  Bioaktiivisuus
  4,6
  Pitoisuus
  4,9
  Puhtaus
  4,6
  Meidän arviomme:
  4,7/5
  Kauppaan
  (Ruohonjuuri)

  Hyödyt

  • Erinomainen hinta-laatusuhde
  • Sopii vegaaneille ja kasvissyöjille
  • Sisältää biologisesti aktiivista B12-vitamiinia
  • The Vegan Society -hyväksymä
  • Helppo ottaa

  Haitat

  • Sisältää makeutusaineena ksylitolia, joka saattaa aiheuttaa joillekin vatsavaivoja
  • Ei sovi henkilöille, jotka ovat allergisia jollekin tuotteen ainesosalle

  OmniVegan B12-vitamiini on erinomainen valinta, erityisesti vegaaneille ja kasvissyöjille, jotka tarvitsevat lisää B12-vitamiinia ravinnossaan. Tuote sisältää metyylikobalamiinia, joka on B12-vitamiinin biologisesti aktiivinen muoto. Tämä tarkoittaa, että se on tehokas ja nopea toimimaan. Tuotteen hinta-laatusuhde on myös erittäin hyvä, sillä yksi tabletti sisältää 500 µg B12-vitamiinia, mikä on 20 000 % suositellusta vuorokausiannoksesta. Tämä tarkoittaa, että saat paljon vastinetta rahoillesi.

  Tuote on saanut positiivisia arvosteluja käyttäjiltään, mikä viittaa siihen, että se on tehokas ja miellyttävä käyttää. Se on myös The Vegan Societyn hyväksymä, mikä lisää sen luotettavuutta ja osoittaa sen olevan turvallinen tuote. Lisäksi tuote on helppo ottaa - se voidaan imeskellä, pureskella tai niellä - mikä tekee siitä käytännöllisen vaihtoehdon.

  Ainesosaluettelo on selkeä ja yksinkertainen, eikä sisällä mitään tarpeetonta. Tuotteen ainoa makeutusaine on ksylitoli, joka on luonnollinen ja turvallinen vaihtoehto. Yleisesti ottaen OmniVegan B12-vitamiini on erinomainen tuote, joka tarjoaa tehokkaan ja luotettavan tavan saada tarvittava määrä B12-vitamiinia päivittäiseen ruokavalioon.

  Tuotteen voi ostaa täältä:
  € 14.95
 2. 2. Paras halpa - Bioteekin Super B12-vitamiini

  "Tehokas ja luonnollinen tapa varmistaa B12-vitamiinin saanti päivittäin."
  4,5
  Bioaktiivisuus
  4,8
  Pitoisuus
  4,4
  Puhtaus
  4,3
  Meidän arviomme:
  4,5/5
  Kauppaan
  (Ruohonjuuri)

  Hyödyt

  • Sisältää runsaan 1000 ug annoksen B12-vitamiinia
  • Helppo nauttia, vadelmanmakuinen tabletti
  • Ei sisällä turhia lisäaineita
  • Ainesosien alkuperä Suomi
  • Hyvä hinta-laatusuhde

  Haitat

  • Ei sovi kaikille allergikoille
  • Liiallinen käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia

  Bioteekin Super B12-vitamiini saa korkean arvosanan, 4,5/5, ja perustellusti. Tuotteen tehokkuus on kiistaton, sillä se sisältää runsaan 1000 ug annoksen B12-vitamiinia, joka on tärkeä tekijä muun muassa hermoston toiminnassa ja solujen uusiutumisessa. Imeskeltävä, vadelmanmakuinen tabletti on helppo nauttia ja se tarjoaa erityisesti vanhuksille ja kasvissyöjille tärkeän vitamiinilisän.

  Ainesosien osalta tuote on yksinkertainen ja puhdas. Se ei sisällä turhia lisäaineita, vaan keskittyy olennaiseen: B12-vitamiiniin. Tämä on erityisen tärkeää ravintolisissä, jotka tulisi olla mahdollisimman luonnollisia ja turvallisia käyttää. Ainesosien alkuperä Suomi lisää myös tuotteen luotettavuutta.

  Hinta-laatusuhde on kohdillaan Bioteekin Super B12-vitamiinissa. 18.95 euron hinta on kohtuullinen ottaen huomioon tuotteen laadukkuuden ja tehokkuuden. Käyttäjien arvostelut ovat myös pääosin positiivisia, mikä viittaa siihen, että tuote toimii luvatulla tavalla ja täyttää käyttäjiensä odotukset. Erityisesti tuotteen miellyttävä maku ja helppokäyttöisyys saavat kiitosta.

  Tuotteen voi ostaa täältä:
  € 18.95
 3. 3. Eniten vitamiineja - Betolvex Strong B12-vitamiini

  "Tukee hermoston ja mielen terveyttä tehokkaalla vitamiinikoostumuksella."
  4,3
  Bioaktiivisuus
  4,1
  Pitoisuus
  4,6
  Puhtaus
  4,2
  Meidän arviomme:
  4,3/5
  Kauppaan
  (Oloapteekki)

  Hyödyt

  • Korkea B12-vitamiinipitoisuus
  • Sisältää muita tärkeitä vitamiineja
  • Hyvä hinta-laatusuhde
  • Positiiviset käyttäjäkokemukset
  • Tukee hermoston ja psykologisten toimintojen toimintaa

  Haitat

  • Ei sopiva henkilöille, joilla on B12-vitamiiniallergia
  • Potential overuse due to high concentration

  Testasimme Betolvex Strong B12-vitamiinin ja olemme vaikuttuneita sen tehokkuudesta. Tuote sisältää 1,25 mg B12-vitamiinia, joka on erittäin korkea määrä verrattuna useimpiin muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin. B12-vitamiini tukee hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja, joten tämä tuote sopii erityisesti niille, jotka tarvitsevat lisätukea näillä alueilla. Lisäksi tuotteen ainesosaluettelo on laadukas, ja se sisältää muita tärkeitä vitamiineja, kuten niasiinia, pyridoksiinia ja tiamiinia.

  Hinta-laatusuhde on myös hyvä. Betolvex Strong B12-vitamiini maksaa 21 euroa, mikä on kohtuullinen hinta ottaen huomioon tuotteen korkean B12-vitamiinipitoisuuden ja muiden ainesosien laadun. Tämän lisäksi tuotteen arviointi on 4,7/5 kolmella arvostelulla, mikä viittaa siihen, että käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä tuotteen tehoon ja laatuun.

  Kokonaisuutena Betolvex Strong B12-vitamiini on erinomainen valinta niille, jotka etsivät korkealaatuista ja tehokasta B12-vitamiinilisää. Se tarjoaa erinomaisen määrän B12-vitamiinia ja muita tärkeitä vitamiineja, jotka tukevat hermoston ja psykologisten toimintojen normaalia toimintaa. Lisäksi hinta-laatusuhde on hyvä, ja käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia.

  Tuotteen voi ostaa täältä:
  € 21
 4. 4. Asiakkaan suosikki - Vitaprana Vitamin B12

  "Tehokas ja laadukas vitamiinilisä hermoston tueksi ja väsymyksen ehkäisyyn."
  4,2
  Bioaktiivisuus
  4,5
  Pitoisuus
  3,7
  Puhtaus
  4,4
  Meidän arviomme:
  4,2/5
  Kauppaan
  (Fitnesstukku)

  Hyödyt

  • Korkealaatuiset ainesosat
  • Tehokas B12-vitamiinilisä
  • Hyvä hinta-laatusuhde
  • Ympäristöystävällinen pakkaus
  • Riittävä määrä B12-vitamiinia

  Haitat

  Vitaprana Vitamin B12 on erinomainen valinta niille, jotka etsivät laadukasta ja tehokasta B12-vitamiinilisää. Tuote erottuu joukosta sen korkealaatuisilla ainesosilla, kuten metyylikobalamiinilla ja adenosyylikobalamiinilla, jotka ovat molemmat biologisesti aktiivisia muotoja B12-vitamiinista. Pullulaanikapseli ja riisijauhotäyteaine tekevät tuotteesta turvallisen ja puhtaan valinnan ilman tarpeettomia lisäaineita.

  Tuotteen tehokkuus on myös huomionarvoinen. Jokainen kapseli sisältää 1 000 µg B12-vitamiinia, joka on riittävä määrä tukemaan hermoston normaalia toimintaa, edistämään punasolujen tuotantoa ja ehkäisemään väsymystä ja uupumusta. Tuote imeytyy hyvin elimistöön, erityisesti kun se otetaan aterian yhteydessä. Tämä tekee Vitapranan B12-vitamiinista tehokkaan valinnan niille, jotka haluavat varmistaa vitamiinin riittävän saannin.

  Hinta-laatusuhde on myös erittäin hyvä. Pakkauksessa on 110 kapselia, mikä tarkoittaa, että yksi pakkaus kestää yli kolme kuukautta päivittäisellä käytöllä. Tuote on myös pakattu kierrätettävään pakkaukseen, mikä on erinomainen lisä niille, jotka arvostavat ympäristöystävällisyyttä. Ottaen huomioon tuotteen laadun, tehokkuuden ja kestävyyden, Vitaprana Vitamin B12 tarjoaa loistavaa vastinetta rahalle.

  Tuotteen voi ostaa täältä:
  € 14.9
 5. 5. Paras premium - Healthwell b12 vitamiini metyloituna

  "Korkealaatuinen tapa täydentää B12-vitamiinin ja foolihapon saantia - myös vegaaneille!"
  4,0
  Bioaktiivisuus
  4,2
  Pitoisuus
  4,3
  Puhtaus
  3,5
  Meidän arviomme:
  4,0/5
  Kauppaan
  (Healthwell)

  Hyödyt

  • Korkea B12-vitamiiniannos
  • Sisältää myös foolihappoa
  • Edistää verenmuodostusta ja aineenvaihduntaa
  • Hyvä hinta-laatusuhde
  • Sopii vegetaristeille ja vegaaneille

  Haitat

  • Ei sovi B12-vitamiinille allergisille
  • Mahdolliset sivuvaikutukset suurilla annoksilla

  Healthwellin metyloitua B12-vitamiinia ja foolihappoa sisältävä tuote tarjoaa erittäin korkean annoksen. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan henkilöille, jotka eivät saa riittävästi B12-vitamiinia ruokavaliostaan, kuten vegaaneille tai henkilöille, jotka rajoittavat lihan kulutusta. Tuotteen ainesosissa on huomioitu myös kehon metylointiprosessi, joka voi olla heikentynyt joillakin ihmisillä. Metyloitua B12-vitamiinia pidetään helpommin hyödynnettävänä ja tehokkaampana muotona.

  Tuote sisältää myös foolihappoa, joka on erityisen tärkeää raskautta suunnitteleville naisille tai raskauden alkuvaiheessa oleville. Foolihapon ja B12-vitamiinin yhdistelmä edistää normaalia verenmuodostusta ja solujen aineenvaihduntaa. Tuotteen hinta-laatusuhde on myös hyvä, sillä yksi kapseli sisältää 1000 µg B12-vitamiinia ja 400 µg foolihappoa.

  Käyttäjäkokemukset ovat myös positiivisia, mikä viittaa siihen, että tuote on toiminut hyvin monilla käyttäjillä. Lisäksi tuote on merkitty "Vegetarian Friendly" -symbolilla, mikä takaa sen sopivuuden vegetaristeille ja vegaaneille. Kaiken kaikkiaan Healthwellin B12-vitamiini metyloituna on erinomainen tuote, joka tarjoaa korkealaatuisen ja tehokkaan tavan täydentää B12-vitamiinin ja foolihapon saantia.

  Tuotteen voi ostaa täältä:
  € 12.9

B12-vitamiinin testaus ja arviointi

Testausprosessimme B12-vitamiinille on kattava ja perusteellinen, jotta voimme tarjota sinulle parhaat suositukset. Tarkastelemme tuotteita monesta eri näkökulmasta, kuten niiden tehokkuutta, ainesosien laatua, hintaa ja käyttäjien kokemuksia.

1. Tuotteiden valinta

Aloitamme prosessin valitsemalla useita B12-vitamiinilisiä laajasta valikoimasta. Valinnassa otamme huomioon tuotteen suosion, brändin luotettavuuden ja asiakkaiden arvostelut. Tämä auttaa meitä varmistamaan, että testaamme vain laadukkaita tuotteita.

2. Ainesosien analysointi

Seuraavaksi analysoimme tuotteen ainesosaluettelon. Tarkastelemme erityisesti B12-vitamiinin määrää ja muotoa sekä muita lisättyjä ainesosia. Haluamme varmistaa, että tuotteet ovat turvallisia ja tehokkaita.

3. Tehokkuuden arviointi

Tehokkuuden arviointi on yksi tärkeimmistä vaiheista prosessissamme. Tämä sisältää tieteellisten tutkimusten tarkastelun, jotka tukevat B12-vitamiinin hyötyjä, sekä omien testiemme suorittamisen. Tarkastelemme, kuinka nopeasti ja tehokkaasti tuote toimii.

4. Hinta-laatusuhteen arviointi

Arvioimme myös tuotteen hinta-laatusuhdetta. Tämä tarkoittaa, että otamme huomioon sekä tuotteen hinnan että sen tarjoamat hyödyt ja ominaisuudet. Haluamme varmistaa, että suosittelemamme tuotteet tarjoavat parasta vastinetta rahalle.

5. Käyttäjäkokemusten tarkastelu

Lopuksi tarkastelemme käyttäjien kokemuksia. Lue arvosteluja ja palautteita eri lähteistä saadaksemme kattavan kuvan tuotteen toimivuudesta ja käyttäjien tyytyväisyydestä.

Tämän perusteellisen prosessin avulla voimme luottavaisesti suositella sinulle parhaat B12-vitamiinituotteet.

Ratkaisevia tekijöitä sinun on löydettävä bedste b12-vitamiini

Kuinka löytää paras B12-vitamiini

Parhaan B12-vitamiinin löytäminen voi olla haaste, koska markkinoilla on niin monia erilaisia vaihtoehtoja. Jokaisen tuotteen ainutlaatuiset ominaisuudet, kuten annostus, ainesosat ja hinta, voivat vaikuttaa siihen, mikä tuote sopii parhaiten juuri sinulle. Seuraavassa esittelemme joukon arviointiperusteita, jotka ovat tärkeitä määritettäessä, onko B12-vitamiini hyvä vai ei.

Annostus

B12-vitamiinin annostus on tärkeä tekijä valittaessa oikeaa tuotetta. Vaikka B12-vitamiinia pidetään turvallisena suurinakin annoksina, koska ylimääräinen vitamiini poistuu kehosta virtsan mukana, on silti hyvä kiinnittää huomiota suositeltuun päivittäiseen annostukseen. Yleisesti ottaen aikuisille suositellaan 2.4 mikrogramman päivittäistä B12-vitamiiniannosta, mutta raskaana oleville ja imettäville naisille sekä ikääntyneille suositus on hieman korkeampi. On myös tärkeää muistaa, että B12-vitamiinin tarve voi vaihdella yksilöllisesti, ja joillakin ihmisillä voi olla tarve ottaa suurempia annoksia.

Ainesosat

Hyvän B12-vitamiinilisän ainesosat ovat yksi tärkeimmistä seikoista, joita tulee tarkastella. B12-vitamiinia on kahta eri muotoa: syanokobalamiini ja metyylikobalamiini. Syanokobalamiini on synteettinen muoto, jota usein käytetään ravintolisissä sen pitkäkestoisen säilyvyyden vuoksi. Metyylikobalamiini taas on luonnollinen muoto, joka on helpommin kehon hyödynnettävissä. Joillekin ihmisille saattaa sopivampi vaihtoehto olla metyylikobalamiini, mutta toisille taas syanokobalamiini voi olla parempi vaihtoehto. Ainesosien joukosta kannattaa myös tarkistaa, ettei tuotteessa ole lisättyä täyteaineita tai allergisoivia aineita.

Hinta

Vaikka hinta ei aina korreloi laadun kanssa, on se silti tärkeä tekijä valittaessa B12-vitamiinilisää. On tärkeää löytää tasapaino laadun ja hinnan välillä. Korkealaatuisten raaka-aineiden käyttö, tuotteen valmistusprosessi ja brändin maine ovat tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa tuotteen hintaan. On hyvä muistaa, että halvin tuote ei välttämättä ole paras valinta, ja samoin korkein hinta ei aina takaa parasta laatua.

Asiakasarvostelut

Asiakasarvostelut ovat erinomainen tapa saada tietoa tuotteen laadusta ja tehokkuudesta. Ne tarjoavat rehellisen näkökulman tuotteeseen, joka perustuu käyttäjien omiin kokemuksiin. Arvostelut voivat paljastaa tietoja, joita valmistajat eivät välttämättä mainosta, kuten tuotteen sivuvaikutukset tai sen, kuinka nopeasti vaikutukset tuntuvat. On kuitenkin hyvä muistaa, että yksilölliset kokemukset voivat vaihdella, joten on tärkeää lukea useita arvosteluja saadakseen kattavan kuvan tuotteesta.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että parhaan B12-vitamiinin löytäminen vaatii hieman tutkimustyötä. Tärkeintä on löytää tuote, joka täyttää omat yksilölliset tarpeesi ja sopii budjettiisi. Muista myös tarkistaa tuotteen ainesosat ja annostus sekä lukea asiakkaiden arvostelut.

B12-vitamiinin edut

B12-vitamiini on elintärkeä ravintoaine, jolla on monia terveydellisiä etuja. Se on välttämätön solujen normaalille toiminnalle, ja sillä on merkittävä rooli erilaisissa kehon prosesseissa. Tässä muutamia tärkeitä etuja, joita B12-vitamiinilla on:

 • Tukee hermoston terveyttä: B12-vitamiini on välttämätön hermoston normaalille toiminnalle. Se tukee aivojen ja hermojen solujen terveyttä sekä auttaa pitämään hermoston toiminnan terveenä ja tehokkaana. B12-vitamiinin puutos voi johtaa neurologisiin oireisiin, kuten tunnottomuuteen, pistelyyn ja tasapainohäiriöihin.
 • Edistää punasolujen muodostumista: B12-vitamiini on avainasemassa punasolujen muodostumisessa. Punasolut kuljettavat happea kehon kaikkiin osiin, ja B12-vitamiinin puute voi johtaa anemiaan, joka ilmenee väsymyksenä, heikkoutena ja hengitysvaikeuksina.
 • Vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä: B12-vitamiini alentaa homokysteiinitasoa, joka on aminohappo, joka voi kohottaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riittävä B12-vitamiinin saanti voi auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä.
 • Edistää terveitä hiuksia, ihoa ja kynsiä: B12-vitamiini on tärkeä ravintoaine hiusten, ihon ja kynsien terveydelle. Sen puutos voi johtaa hiustenlähtöön, ihon pigmenttimuutoksiin ja kynsien haurauteen. Riittävä B12-vitamiinin saanti voi auttaa ylläpitämään terveitä hiuksia, ihoa ja kynsiä.
 • Tukee energiaa: B12-vitamiini on tärkeässä roolissa energian tuotannossa kehossa. Se auttaa muuntamaan ravinnosta saatavat proteiinit ja hiilihydraatit energiaksi. B12-vitamiinin puute voi johtaa väsymykseen ja uupumukseen.

B12-vitamiinin haitat

Vaikka B12-vitamiini on elintärkeä vitamiini, jolla on monia terveydellisiä etuja, on sillä myös mahdollisia haittoja, joista tulee olla tietoinen. Erityisesti suurilla annoksilla ja pitkäaikaisessa käytössä B12-vitamiinilisät voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Tässä muutamia tärkeitä haittoja, joita B12-vitamiinilla voi olla:

 • Mahdolliset allergiset reaktiot: Vaikka B12-vitamiini on yleisesti ottaen turvallinen, jotkut ihmiset voivat olla allergisia joko itse vitamiinille tai sen sisältämille täyteaineille. Allergiset reaktiot voivat ilmetä esimerkiksi ihottumana, kutinana tai hengitysvaikeuksina. Jos epäilet allergista reaktiota, lopeta vitamiinin käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin.
 • Mahdolliset ruoansulatuskanavan oireet: Joillakin ihmisillä B12-vitamiinin käyttö voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita, kuten ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta. Nämä oireet johtuvat yleensä suurista annoksista, ja ne voidaan usein välttää aloittamalla pienemmällä annoksella ja nostamalla sitä vähitellen.
 • Interaktiot muiden lääkkeiden kanssa: B12-vitamiini voi reagoida tietyntyyppisten lääkkeiden kanssa, kuten protonipumpun estäjät tai metformiini, jotka voivat vähentää B12-vitamiinin imeytymistä. Jos käytät lääkkeitä, keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen B12-vitamiinilisän käyttöönottoa.
 • Yliannostuksen riski: Vaikka B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini ja ylimääräinen vitamiini erittyy virtsan mukana, on silti teoriassa mahdollista saada yliannostus. Yliannostus voi aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, unettomuutta tai hermostuneisuutta.
 • Veren harveneminen: Suurina annoksina B12-vitamiini saattaa ohentaa verta. Tämä voi olla haitallista henkilöille, jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä tai joilla on verenvuototauti. Jos kuulut tähän ryhmään, keskustele lääkärin kanssa ennen B12-vitamiinilisän käyttöä.
usein kysytyt kysymykset aiheesta B12-vitamiini

FAQ: Usein kysytyt kysymykset aiheesta B12-vitamiini

Mikä on B12-vitamiini ja miksi se on tärkeä?

B12-vitamiini, jota kutsutaan myös kobalamiiniksi, on vesiliukoinen vitamiini, joka on välttämätön useille kehon toiminnoille. Se auttaa muun muassa hermojen toiminnassa, uusien verisolujen muodostumisessa ja DNA:n tuotannossa. Koska keho ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia itse, se täytyy saada ravinnosta tai ravintolisistä. B12-vitamiinin puutos voi johtaa anemiaan ja hermoston vaurioihin.

Miten tiedän, tarvitsenko B12-vitamiinilisää?

B12-vitamiinin puutos voi ilmetä monina oireina, kuten väsymyksenä, heikkoutena, muistihäiriöinä, tasapaino-ongelmina tai masennuksena. Erityisen riskissä ovat vegaanit ja kasvissyöjät sekä ihmiset, joilla on ruoansulatuskanavan sairauksia tai jotka käyttävät tiettyjä lääkkeitä. Jos epäilet B12-vitamiinin puutosta, ota yhteyttä lääkäriin. Hän voi määrittää tarpeesi verikokeella.

Mikä on suositeltu päivittäinen annos B12-vitamiinia?

Aikuisten suositeltu päivittäinen B12-vitamiiniannos on 2.4 mikrogrammaa. Raskaana oleville ja imettäville naisille sekä ikääntyneille suositus on hieman korkeampi. Jotkut ihmiset, kuten vegaanit tai henkilöt, joilla on ruoansulatuskanavan sairauksia, voivat tarvita suurempia annoksia.

Onko B12-vitamiinilla sivuvaikutuksia?

B12-vitamiini on yleensä turvallinen ja sillä on vähän sivuvaikutuksia. Joillakin ihmisillä voi kuitenkin olla allergisia reaktioita tai ruoansulatuskanavan oireita, kuten ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta. Suurina annoksina B12-vitamiini voi myös aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, unettomuutta tai hermostuneisuutta.

Voiko B12-vitamiinia saada liikaa?

Koska B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini ja ylimääräinen vitamiini erittyy virtsan mukana, yliannostus on harvinaista. On kuitenkin mahdollista saada liikaa B12-vitamiinia, erityisesti jos otat suuria annoksia pitkään. Yliannostus voi aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, unettomuutta tai hermostuneisuutta.

Miten B12-vitamiinilisää tulisi säilyttää?

B12-vitamiinilisät tulee säilyttää kuivassa paikassa huoneenlämmössä, suojattuna suoralta auringonvalolta. Älä säilytä niitä kylpyhuoneessa tai muissa kosteissa tiloissa, koska kosteus voi heikentää vitamiinin tehoa. Noudata aina pakkauksen säilytysohjeita.

Arvioi tämä artikkeli
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
12 ääntä, keskiarvo: 4.5 / 5