Vertaa 12 parasta proteiinijauhetta vuonna 2022

Viimeksi päivitetty tammikuu 2021

Me olemme testanneet erilaisia proteiinijauheita ja testin voittaja on GAAM 100 Whey Premium 1kg. Se on helposti sekoittuva jauhe, jota on valittavana useita erilaisia makuja. Hinta on todella hyvä ja sillä on yksi korkeimmista ”proteiinia per euro” -arvo. Lue lisää nähdäksesi testin ja meidän koko alla olevan listan.

Mikä on paras proteiinijauhe?

Muutamia tekijöitä, joita me otimme huomioon testatessamme, vertaillessamme ja tarkastellessamme eri jauheita valitaksemme parhaan proteiinijauheen.  

 • Sisältöarvot (proteiinipitoisuus, sokeripitoisuus jne.)
 • Proteiini (onko se täydellinen proteiini, jne.)
 • Hinta (kuinka edullinen proteiinijauhe on)
 • Maku (kuinka monta makua on valittavana, onko joitakin todella hyviä makuja jne.)

Alla on meidän listamme parhaista proteiinijauheista:

Paras Proteiinijauhe:

 1. GAAM 100 Whey Premium 1kg
 2. Star Nutrition Whey-80
 3. Star Nutrition Whey-100
 4. Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
 5. Star Nutrition Supreme Casein
 6. Foodin Heraproteiini 2,5 kg
 7. Star Nutrition Ultimate Whey
 8. Biotech USA Iso Whey Zero
 9. SmartSupps WHEY PROTEIN
 10. Star Nutrition Soy Protein Isolate
 1. 1. GAAM 100 Whey Premium 1kg

  9,7/10
  GAAM 100 Whey Premium 1kg
  Proteiinia
  74 %
  Sokereita
  8 %
  Euroa / kilo
  18 €
  Kcal / 100 g
  400 kcal
  Lue lisää
  18.00 €
 2. 2. Star Nutrition Whey-80

  9,5/10
  Star Nutrition Whey-80
  Proteiinia
  75 %
  Sokereita
  3 %
  Euroa / kilo
  17 €
  Kcal / 100 g
  395 kcal
  Lue lisää
  16.90 €
 3. 3. Star Nutrition Whey-100

  9,5/10
  Star Nutrition Whey-100
  Proteiinia
  85 %
  Sokereita
  1 %
  Euroa / kilo
  27 €
  Kcal / 100 g
  357 kcal
  Lue lisää
  26.90 €
 4. 4. Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

  9,3/10
  Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
  Proteiinia
  78 %
  Sokereita
  4 %
  Euroa / kilo
  35 €
  Kcal / 100 g
  375 kcal
  Lue lisää
  31.40 €
 5. 5. Star Nutrition Supreme Casein

  9,3/10
  Star Nutrition Supreme Casein
  Proteiinia
  80 %
  Sokereita
  1 %
  Euroa / kilo
  24 €
  Kcal / 100 g
  347 kcal
  Lue lisää
  17.90 €
 6. 6. Foodin Heraproteiini 2,5 kg

  9,1/10
  Foodin Heraproteiini 2,5 kg
  Proteiinia
  80 %
  Sokereita
  0.5 %
  Euroa / kilo
  24 €
  Kcal / 100 g
  392 kcal
  Lue lisää
  59.00 €
 7. 7. Star Nutrition Ultimate Whey

  9,1/10
  Star Nutrition Ultimate Whey
  Proteiinia
  79 %
  Sokereita
  2 %
  Euroa / kilo
  22 €
  Kcal / 100 g
  374 kcal
  Lue lisää
  21.90 €
 8. 8. Biotech USA Iso Whey Zero

  8,9/10
  Biotech USA Iso Whey Zero
  Proteiinia
  86 %
  Sokereita
  3 %
  Euroa / kilo
  38 €
  Kcal / 100 g
  362 kcal
  Lue lisää
  34.90 €
 9. 9. SmartSupps WHEY PROTEIN

  8,9/10
  SmartSupps WHEY PROTEIN
  Proteiinia
  69 %
  Sokereita
  10 %
  Euroa / kilo
  16 €
  Kcal / 100 g
  370 kcal
  Lue lisää
  15.90 €
 10. 10. Star Nutrition Soy Protein Isolate

  8,9/10
  Star Nutrition Soy Protein Isolate
  Proteiinia
  84 %
  Sokereita
  1.4 %
  Euroa / kilo
  20 €
  Kcal / 100 g
  359 kcal
  Lue lisää
  19.90 €
 11. 11. Kotimainen hamppuproteiini

  8,9/10
  Kotimainen hamppuproteiini
  Proteiinia
  55 %
  Sokereita
  1.9 %
  Euroa / kilo
  28 €
  Kcal / 100 g
  340 kcal
  Lue lisää
  7.00 €
 12. 12. Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional

  8,5/10
  Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional
  Proteiinia
  73 %
  Sokereita
  4.7 %
  Euroa / kilo
  32 €
  Kcal / 100 g
  373 kcal
  Lue lisää
  29.50 €
Näytä lisää

Näin valitset oikean proteiinijauheen

Proteiinijauhe2

Hera ja kaseiini ovat kaksi suosittua proteiinilisää

Tässä on joitain yleisiä ohjeita oikean proteiinijauheen valitsemiseen sen perusteella, mitä haluat saavuttaa:

 1. Kasvattaa lihaksia – Kasvattaaksesi lihaksia, valitse proteiinijauhe, jossa on korkea biologinen arvo (sen arvo, kuinka hyvin keho pystyy imemään proteiinia). Herakonsentraatti ja hera-isolaatti ovat tässä parhaat vaihtoehdot.
 2. Painon pudottaminen  -  Jos haluat pudottaa painoa, valitse proteiinijauhe ilman lisättyä sokeria ja makeutusaineita tärkkelyksestä (maltodekstriini). Sinun tulisi myös välttää jauheita, joihin on lisätty ylimääräisiä BCAA-yhdisteitä.
 3. Kasvissyöjä tai vegaani – Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, sinun tulisi tietysti välttää maitopohjaisia heraa ja kaseiinia. Parhaita vaihtoehtoja ovat proteiini soijasta, herneestä ja hampusta.
 4. Diabetes – Jos sinulla on diabetes, muista valita proteiinijauhe ilman lisättyä sokeria. Vältä myös proteiinijauhetta, jossa on suuri määrä hiilihydraattia – tavoita on enintään 10 g/annos.
 5. Vältä maha-suolikanavan ongelmia – Jos sinulla on vatsavaivoja tai laktoosi-intoleranssi, sinun tulee välttää laktoosia sisältäviä proteiinijauheita. Hera-isolaatti ei yleensä ole ongelmallinen, mutta vältä herakonsentraattia ja herajauhetta
 6. Hinta – Pitäydy proteiinijauheessa sen sijaan, että ostat valmiiksi sekoitettuja proteiinipirtelöitä. Osta myös suurissa pakkauksissa, koska annoshinta on silloin paljon alhaisempi.

Lue lisää: Pitkäaikainen proteiininsaanti kaseiiniproteiinilla

Lue lisää: Munaproteiini – Laktoositon proteiinijauhe

Erilaisia proteiinijauheita

On olemassa useita erilaisia proteiinijauheita, joista valita. Jotkut ovat vegaanisia/vegetaarisia, osa on suunnattu laktoosi-intoleranteille ja jotkut keskittyvät täysin olemaan täysimittainen proteiini, jolla on mahdollisimman korkea proteiinipitoisuus. Seuraavassa tarkastelemme lähemmin joitakin yleisimpiä vaihtoehtoja.  

 • Hera2Heraproteiini: Selvästi yleisin proteiinijauheen muoto on herasta valmistettu, englanniksi sitä kutsutaan sanalla whey. Heraproteiini tulee lehmänmaidosta ja on jäännöstuote, joka jää jäljelle juustoa tuotettaessa. Se imeytyy nopeasti elimistöön, mikä on osasyy sille, että se on niin suosittu. Tällä tavalla kasvatat nopeasti veren aminohappopitoisuutta harjoittelun jälkeen ja saat mahdollisimman paljon irti uudelleenrakennusprosessista. Eri proteiinitasojen saamiseksi heraa voi kuivata ja suodattaa.
 • Kaseiini

  Kaseiiniproteiini: Aivan kuten heraproteiini, myös kaseiiniproteiini uutetaan lehmänmaidosta. Ainoa ero on, että tässä jauheessa käytetään kaseiinia heran sijaan. Tämän tyyppinen proteiinilisä on hyvä ottaa ennen nukkumaanmenoa, koska se imeytyy hitaammin kuin heraproteiini. Hidas imeytymisprosessi auttaa myös tuntemaan olon täydemmäksi pidempään.

 • Muna

  Munaproteiini: Munaproteiinijauhe jaetaan kahteen eri lajikkeeseen, kokomunaproteiinijauheeseen ja munanvalkuaisproteiinijauheeseen. Ero on melko helppo selvittää, koska sen kuulee selkeästi nimestä. Kokomunaproteiinijauhe on valmistettu sekä munanvalkuaisesta että keltuaisesta, kun taas munanvalkuaisjauheessa on käytetty vain munanvalkuaista. Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä eläinperäisiä korvikkeita ihmisille, jotka ovat allergisia laktoosille.

 • LihaNaudanlihaproteiini: Tämän tyyppinen jauhe, naudanlihaproteiinilla, on markkinoilla melko uusi. Se perustuu, kuten nimestäkin voi päätellä, naudanlihaan, ja sillä on etuja, kuten täydellinen aminohappoprofiili ja korkea biologinen hyötyosuus. Naudanlihaproteiinissa on myös luonnollisen voimakas BCAA-pitoisuus sekä kreatiinia.  Tämä on myös hyvä vaihtoehto laktoosi-intoleranteille, koska siinä ei ole laktoosia. Hinnat ovat kuitenkin yleensä korkeampia kuin esimerkiksi heraproteiinijauheessa. 
 • SeosSeosproteiini: Tämä vaihtoehto sisältää useita erilaisia proteiinin lähteitä, kuten nimikin kertoo. Tällä tavalla saavutetaan räätälöity vaikutus. Huolellisesti suunniteltu seos kaseiinista ja herasta on ylivoimaisesti yleisin seosproteiini. Kaseiinilla on hidas imeytymiskyky ja heralla nopea, mikä antaa kauemmin kestävän erityksen.

 

Vegaaniset proteiinijauheet testissä

Vegaaninen proteiinijauhe

Viime vuosina myös vegaaniset proteiinivaihtoehdot ravintolisänä ovat tulleet yhä yleisimmiksi, ja tänä päivänä voit löytää monia erilaisia vaihtoehtoja. Jos vegaanisia vaihtoehtoja tarkastellaan yleisesti, ne eivät anna yhtä hyvää vaikutusta kuin klassisiin raaka-aineisiin kuten maitoon, perustuvat lähteet. Ne valmistetaan sen sijaan kasviproteiinista, jolla on pienempi biologinen arvo kuin verrattaessa eläinperäisiin proteiineihin. Joissakin tapauksissa niillä on myös alhainen pitoisuus tai niistä puuttuu kokonaan yksi tai useampi aminohappo, mikä tarkoittaa, että niitä ei pidetä täydellisinä. Alla on joitakin yleisimpiä vegaanisia vaihtoehtoja:

 • SoijaSoijaproteiini: Soijaproteiini uutetaan, aivan kuin kuulostaakin, soijapavuista ja se on kehitetty pääasiassa vaihtoehdoksi kasvissyöjille ja vegaaneille, jotka haluavat muuttaa proteiinin saantiaan. Proteiinilla on tietty estrogeeninen vaikutus, mutta sitä tapahtuu vain erittäin suurella kulutuksella. Hinta on yleensä edullinen suhteessa proteiinipitoisuuteen, joka on yleensä noin 90-95%. Soijaproteiinijauhe on myös hyvä vaihtoehto laktoosi-intoleranssista kärsiville
 • HamppuHamppuproteiini: Hamppuproteiini on hyvä valinta vegaaneille. Suurina etuina ovat, että se sisältää luonnollisesti hyviä kuituja, rasvoja, mineraaleja ja vitamiineja ja on täydellinen proteiini. Sillä on kuitenkin joitakin haittoja. Sen proteiinipitoisuus on pieni, vain 50%, ja se maksaa melko paljon, kuten muutkin vegaaniset lisäravinteet
 • Herne

  Herneproteiini: Biologinen arvo 65 tarkoittaa, että tämän tyyppistä ravintolisää tulisi pitää täydennyksenä muille proteiinilähteille, aivan kuten soijaproteiinijauhe ja muut vegaaniset lisäravinteet. Se koostuu herneproteiini-isolaatista ja sen proteiinipitoisuus on noin 75-85%. Herneproteiinin ja riisiproteiinin yhdistäminen on tavallista.

 • RiisiRiisiproteiini: Yksi kalleimmista vegaanisista proteiinijauheista Suomen markkinoilla on riisiproteiinijauhe. Siitäkin huolimatta se on kuitenkin todella hyvä proteiinin lähde. Siinä on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, ja sen biologinen arvo on noin 77. Allergioiden riski on pieni ja se on hellä myös vatsalle.
 • Lue lisää: Tästä syystä sinun tulisi ottaa soijaproteiinia

  Lue lisää: Hamppuproteiini – Vaihtoehto, kuitupitoinen proteiinijauhe

Gainer

Nostaa

Gainer on yksi yleisimmistä treenilisäravinteista painon lisäämiseksi

Gainer on proteiinin ja hiilihydraattien yhdistelmäravintolisä, jonka päätarkoituksena on painon lisääminen. Lisäravinne sisältää yleensä noin 20-25 prosenttia proteiinia ja loput hiilihydraattia. Tuote on yleensä halvempi kuin tavallinen proteiinijauhe, ja sitä käyttävät pääasiassa kuntoilijat, jotka lisäävät painoa.

Jos haluat lisätä painoa, suosittelemme gaineria, jos painopiste on lihasten kasvussa, valitsemme sen sijaan proteiinijauheen.

Lue lisää: Kasvata lihasmassaasi gainerin avulla

Yhteenveto

 • On olemassa monia erilaisia proteiinilisävalmisteita, joista valita. Paras proteiinijauhe sinulle on jotain, mihin vian sinä pystyt vastaamaan. Osittain se riippuu siitä, mitä rajoituksia sinulla on (laktoosi-intoleranssi, vegaani jne.) ja mitä aiot saavuttaa (lisääntynyt kehon tilavuus tai lisääntynyt lihasmassa jne).
 • Yleisin proteiinijauhe on herasta valmistettu jauhe
 • Jos olet laktoosi-intoleranssi, sinun on investoitava naudanliha-, soija- tai munaproteiinijauheeseen. Toinen vaihtoehto on heraisolaatti, joka sisältää vähän laktoosia. 
 • Vegaaneille herneproteiini, riisiproteiini ja hamppuproteiinin ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta on mahdollista harkita myös levistä valmistettuja proteiiniravintolisiä (spirulina, klorella jne.)
 • Lue sisällysluettelo huolellisesti
 • Yritä ottaa proteiinijauhe harjoittelun jälkeen saadaksesi mahdollisimman maksimoidun tuloksen.

Usein kysyttyjä kysymyksi ja vastauksia proteiinijauheista

Mitä on proteiinijauhe?

Proteiinijauhe on eräänlainen ravintolisä, jolla on korkea proteiinipitoisuus. Jauhe voidaan sekoittaa juomien kuten veden ja maidon kanssa tai smoothieen tai puuroon. Se on suosittua niiden keskuudessa, jotka harjoittelevat, harrastavat urheilua ja treenaavat paljon (3) ja jota on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Se on lisäksi yksi halvimmista saatavilla olevista proteiinilähteistä, ja siksi siitä on tullut uskomattoman suosittua.

Kuinka paljon proteiinia tarvitaan?

Tarvittava määrä proteiinia vaihtelee sen mukaan, keneltä kysytään. Elintarvikeviraston suositus on, että 10-20 % päivittäisistä kaloreista on oltava proteiinia. Tämän tulisi vastata noin 50-70 grammaa proteiinia. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että lihaksen rakentamiseen tarvitaan 1,3-1,8 grammaa proteiinia painokiloa kohden.

Mihin aikaan vuorokaudesta proteiinijauhe otetaan?

Tähän ei ole olemassa oikeaa tai väärää, vaan sen riippuu ihan täysin itsestäsi. Se mitä voidaan yleensä kuitenkin sanoa, on:

 • Harjoittelun jälkeen on tärkeää saada nopeasti proteiinia
 • Joillakin ihmisillä on vaikeuksia saada unta pian syömisen jälkeen, ja siksi heidän ei tulisi ottaa sitä ennen nukkumaanmenoa

Voiko proteiinijauheella olla joitakin sivuvaikutuksia?

Yleisesti ottaen ei. Niin kauan kuin pysyt ”lakien puitteissa”, et syö liikaa etkä juo heraproteiinia, vaikka olet laktoosi-intoleranssi, ei ongelmia pitäisi olla. Lue sisällysluettelo ennen kuin syöt mitään, älä ota enempää kuin suositellun annoksen. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

Lue lisää: FitnessKarhun testi laktoosittomista proteiinijauheista

Millaisen vaikutuksen proteiinijauhe antaa?

Kun otat proteiinijauhetta, saat suuremman määrän proteiinia, joka imeytyy ruuansulatuskanavan läpi, mikä nostaa sitten veren aminohappopitoisuutta ja lisää lihasten rakentamista (5). Jos toisaalta olet jo nauttinut tarpeeksi proteiinia, jota tarvitaan lopulliseen lihasten rakentamiseen, proteiinijauheella ei ole merkitystä.

Arvioi tämä artikkeli
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
63 ääntä, keskiarvo: 4.3 / 5