11 Superhyvää proteiinipitoista snäcksiä ja välipalaa

#1

Ruokavalion ja liikunnan ylläpitäminen on vaikeaa, etenkin jos et saa mahdollisuutta palkita itseäsi silloin tällöin. On olemassa niitä, jotka pystyvät pitämään kiinni kurinalaisuudesta aina, niitä, jotka pystyvät pysyttelemään kapealla polulla: liikkumaan ja syömään oikein riippumatta siitä, mikä viikonpäivä on kyseessä. Mutta suurin osa meistä on ihan tavallisia ihmisiä, eikä siinä ole mitään vikaa. Alla käymme läpi joitakin herkullisia proteiinipitoisia välipaloja, joita voi käyttää hyväksi silloin kun makeannälkä iskee.

1. Proteiinisuklaapallot

Suklaapallojen ei tarvitse olla epäterveellisiä. Sekä sokerin ja huonon rasvan voi poistaa ja silti saada niistä todella hyviä. On olemassa paljon erilaisia versioita, joita valmistaa, mutta paras vaihtoehto on sekoitus suklaanmakuista proteiinijauhetta, hienonnettuja manteleita, kahvia, kuitukaurajauhoa, rahkaa, kaakaota, kookosöljyä ja sen lisäksi pinnalle kookoshiutaleita.

2. Proteiinisipsit

Sipsit ovat snäcksien snäcksi, jos niin haluaa. Pakollinen perjantai-illan rentoutumisen ehdottomien ainesosien joukossa. Sipsit kuuluvat niihin välipaloihin, joita on mahdotonta vastustaa, on periaatteessa mahdotonta ottaa vain yhtä sipsiä ja jäädä siihen. Kuten useimmat tietävät, ne eivät todellakaan ole terveellisimpiä asioita, joita voi suuhunsa laittaa – ne sisältävät runsaasti sekä rasvaa että hiilihydraatteja. Parempi vaihtoehto tavallisille sipseille on ostaa niin kutsuttuja proteiinisipsejä, joita on saatavilla hyvin varustetuista liikunta-, terveys- ja ruokakaupoista. Ne sisältävät jopa 45 prosenttia proteiinia ja 18 prosenttia kuitua, ja niissä on myös vähän kaloreita.

3. Pähkinäsekoitus

Paehkinaesekoitus

Pähkinäsekoitus sisältää runsaasti proteiinia sekä terveellisiä rasvoja. Muista kuitenkin, että ne sisältävät myös paljon kaloreita.

Klassinen pähkinäsekoitus on yksi ehdottomasti parhaista terveellisistä vaihtoehdoista perjantai-illan rentoutumiseen, sillä se on samalla hyödyllistä sekä täyttävää. On ihan ok ostaa yhden valmiista sekoituksista, joita on saatavana tavallisissa ruokakaupoissa, mutta ehdottomasti parasta on ostaa maustamattomia pähkinöitä ja sekoittaa ja paahtaa ne itse.

Liikuntaa harrastaville ei periaatteessa ole olemassa huonoja pähkinöitä – niissä on yleensä aina runsaasti sekä proteiinia että hyviä rasvoja. Joitakin suosittuja pähkinävaihtoehtoja, joita haluat pussissa olevan, ovat mantelit, parapähkinät ja cashewpähkinät.

4. Hummusdippi

Hummusdippi

Porkkana- ja kurkkusuikaleet hyvällä hummusdipillä ovat erinomainen vaihtoehto tavallisille sipseille.

Vihannesten dippaaminen on melkeinpä klassikko terveellisten välipalojen kategoriassa. Kurkku, porkkanat, kukkakaali – mistä ikinä pidätkään, se toimii. Vihannesten proteiinipitoisuus ei ole kovin korkea, mutta hummusdipin on. Kikherneet antavat sinulle 19 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden. Käytä sauvasekoitinta sekoittaaksesi yhteen purkillisen kikherneitä, 0,5 dl oliiviöljyä, 0,5 dl vettä, tl tahinia, hieman sitruunamehua sekä valkosipulinkynsi. Maustamiseen käytetään kuminaa, cayennepippuria ja suolaa maun mukaan.

5. Kurpitsansiemen

Sopii mukaan pähkinäsekoitukseen, mutta toimii hyvin myös yksinään. Paahda niitä suolalla ja currylla maustettuna uunissa 300 asteessa noin 20 minuutin ajan. 100 grammaa kurpitsansiemeniä sisältää jopa 19 grammaa proteiinia. Rapeita ja ihanan pyöreän ja pähkinäisen makuisina niiden syömistä on vaikea lopettaa kun olet aloittanut.

Lue lisää: Paljon proteiinia sisältävä ruoka

6. Proteiinipalat

Pienet kakkuset, joita ei tarvitse paistaa? Kyllä, sekoita yhteen valinnainen pähkinävoi (esimerkiksi maapähkinävoi), kaurahiutaleet, hunaja sekä vähän tummasuklaahiutaleita ja sinulla on herkullinen välipala, joka sisältää myös runsaasti proteiinia. Hunaja tosin koostuu pääosin hiilihydraateista, mutta koska sitä ei lämmitetä, sen parantavat ja tulehduksia estävät ominaisuudet säilyvät. Ihanteellista lihaksille, jotka tarvitsevat lepoa ja palautumista ennen ensi viikon harjoittelua.

7. Paahdetut kikherneet

Kikherneet ilmestyvät hummuksen jälkeen uudelleen toisen kerran tälle listalle. Monet pitävät hummuksesta, mutta ei voi syyttää niitä, joista ehkä tuntuu siltä, että se ei todellakaan vastaa ajatusta välipalasta. Joskus sitä kaipaa jotakin paahdettua ja suolaista, sellaisia kuin perinteiset välipalat yleensä ovat. Päästäkseen siihen tunteeseen, voit paahtaa kikherneitä. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paahda kikherneitä yhdessä oliiviöljyn, cayennepippurin ja suolan kanssa noin 20-30 minuutin ajan.

8. Proteiinipatukat

Proteiinipatukat kuuluvat hiukan terveellisempään makeisryhmään, joista on tullut viime vuosien aikana suosittuja. Niitä on saatavilla monia erilaisia versioita, useita eri makuja, ja ne ovat kaikkein lähinnä sitä kuin söisi suklaakakkua pitäen samalla hyvän omantunnon jälkeenpäin.

Proteiinipatukat tien päällä
Proteiinipatukat ovat täydellisiä ottaa mukaan laukkuun, ja ne toimivat loistavasti välipalana ollessasi liikkeellä.

Lue lisää: Suuri testi Ruotsin parhaista proteiinipatukoista

9. Kvinoakeksi

Kvinoaa sisältävät keksit ovat erinomainen proteiinin lähde. Perjantai-illan rentoutumista varten on aivan oikein yhdistää ne juustotarjottimeen, juusto sisältää paljon rasvaa, mutta myös paljon proteiinia, juusto antaa sinulle keskimäärin 45 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden.

10. Karamellisoidut mantelit

mantelit

Mantelit sisältävät jopa 21% proteiinia sekä terveellisiä rasvoja. Jos haluaa vähän enemmän ylellisyyttä, voi ostaa paahdettuja manteleita. Ne sisältävät kuitenkin sokeria.

Ne, jotka eivät pidä karamellisoiduista manteleista, ovat lähes hulluja. Proteiinipitoisuudessa ei ole myöskään mitään vikaa, mantelit antavat sinulle 21 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden. Muista kuitenkin, että ne ovat todellinen kaloripommi!

11. Suklaahippukeksit cashew-voilla

Okei, tämä ehdotus sisältää hieman sokeria, mutta sitä tasapainottaa cashew-voin korkea proteiinipitoisuus. Nämä keksit todellakin tyydyttävät kakkuhimoa samalla kun ne ovat erinomainen proteiinin lähde. Ne ovat kaiken lisäksi erittäin helppoja leipoa. Valmistaaksesi noin tusinan tarvitset 1 kananmunan, 1 dl sokeria, tl leivinjauhetta, 2,5 dl cashew-voita ja noin 2,5 dl suklaahippuja (mieluiten tummaa suklaata). Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita sen jälkeen kunnolla kananmunat ja sokeri, sekoita sitten sekaan leivinjauhe ja cashew-voi. Sekoita yhteen tasaiseksi taikinaksi ja sekoita sitten varovasti joukkoon suklaahiput. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti.

Lähteet

US National library of Medicine: Yhdysvaltojen lääketieteellinen kirjasto tarkasteli tutkimuksessaan terveyshyötyjä mantelien nauttimisesta välipalaksi. Heidän tutkimuksensa johtopäätöksenä oli, että mantelit tarjoavat metabolisia sekä ruokahalullisia hyötyjä nielemisen jälkeen eivätkä ne lisänneet painonnousun riskiä. Tämä viittasi siihen, että mantelit voivat olla terveellinen välipala vaihtoehto.